Baghrir – Marockanska pannkakor

Publicerat:
2018-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 5-6dlvatten
- 3dlmannagryn
- 1dlvetemjöl
- 1tsktorrjäst
- 2tskbakpulver
- 1tsksocker
- ½tsksalt
Så lagar du
1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
2. Värm vattnet, det ska inte vara kokhett men varmare än ljummet, 42 grader. Häll i vattnet långsamt samtidigt som du blandar med en handvisp. Börja med att hälla i 5 dl, om smeten känns för tjock kan du tillsätta lite mer vatten. Mixa sedan smeten i en mixer eller med stavmixer i 1 minut.
3. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa i 45-60 minuter i rumstemperatur.
4. Efter jäsningen ser smeten ut som surdeg och det har bildats bubblor på ytan. Rör om smeten igen. Om det har blivit klumpar i smeten kan du snabbt mixa den slät.
5. Värm upp en torr stekpanna utan fett. Häll upp smet och grädda pannkakan tills det bildas bubblor på ovansidan och den blir helt torr. Du ska inte vända pannkakan, den ska bara gräddas på en sida. Lägg pannkakan på bakplåtspapper och låt svalna, täck sedan med kökshandduk. Fortsätt grädda resten av pannkakorna på samma sätt och stapla inte dem på varandra när de fortfarande är varma, de klibbas lätt ihop.
Tips
Servera baghrir varma med önskat tillbehör. I Marocko serveras de gärna med honung och smält smör. Sirap, frukt, bär, hasselnöstcrème eller andra klassiska pannkakstillbehör funkar även alldeles utmärkt att servera till! Jag serverar dem gärna med lönnsirap och frukt.