Bagna Cauda – Dipsås med sardeller

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 5st
    hela vitlökar
  • 7dl
    olivolja Extra Vergine
  • 1burk(ar)
    sardeller (ca 150 g)
  • 3msk
    lätt crème fraiche eller matlagningsgrädde (15%)

Till servering

  • morötter, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika

Så lagar du

1. Skala vitlöken och skär bort de gröna skotten i mitten av klyftorna. Vill man ha en mildare vitlökssmak kan man förvälla löken i mjölk på svag värme cirka 30 minuter. Slå därefter bort mjölken och använd vitlöksklyftorna.

2. Värm upp oljan på svag värme. Lägg i vitlök och de hackade sardellerna och låt sakta smälta tills sardellerna förenat sig med oljan. Rör i crème fraiche eller grädde, men låt det aldrig koka. Servera Bagna Caudan i en skål och sätt värmeljus under. (Bagna Cauda är dialekt för "salsa calda", d.v.s varm sås).

3. Lägg upp grönsakerna på ett fat, antingen råa eller lätt förvälda.

4. Sedan är det bara att doppa i såsen.

Tips

Ett gott lantbröd passar bra till. Och idealvinet är förstås Barbera eller Dolcetto från Piemonte.

Dela det här receptet med dina vänner!