Baguette

Baguette

Publicerat:

Den här degen går lika bra att använda till saftiga baguetter och till mumsiga kuvertbröd.

Ingredienser

Poolish

  • 1g
    jäst
  • 250g
    vatten
  • 250g
    vetemjöl

Levain

  • 75g
    vatten
  • 38g
    vetesurdeg
  • 150g
    vetemjöl

Baguettedegen

  • 501g
    poolish
  • 320g
    vatten
  • 600g
    vetemjöl special
  • 4g
    jäst
  • 25g
    havssalt

Så lagar du

Dag 1

1. Poolish: Vispa samman alla ingredienser ordentligt med en visp och låt jäsa i rumstemperatur i 12 timmar. Se till så att vattnet är riktigt kallt. Använd gärna en termometer. Vattnet bör vara 17 grader. Plasta över bunken ordentligt så att ingen torr yta bildas på poolishen.

2. Levain: Blanda samman ingredienserna till en homogen klump. Plasta över bunken ordentligt. Låt jäsa i rumstemperatur i 12 timmar.

Dag 2

1. Blanda allt förutom salt långsamt i ca 10 minuter. Tillsätt salt och öka hastigheten i ca 3 minuter.

2. Låt ligga i 2 timmar.

3. Väg upp 250 gram per bit och förforma baguetterna.

4. Låt dem vila i 20-30 minuter innan den slutgiltiga formen. Jäs i duk med skarven uppåt i ca 45 minuter i rumstemperatur.

5. Lägg in en baksten i ugnen och skruva på högsta värmen. När ugnen är riktigt varm och baguetterna känns färdigjästa så är det dags att börja baka. Flytta baguetterna en i taget från duken med en bred linjal till bakplåtspapper. Baka av 3 st i taget. Snitta gärna baguetter med en vass liten kniv.

6. Slägga in ca en deciliter vatten längst ner i ugnen när bröden är i ugnen. Ångan som bildas av vattnet ger en finare skorpa och volym till dina baguetter. Baka bröden på högsta värmen tills dem får en gyllene, nästan karamellig färg. Tag ut baguetterna och låt dem svalna på galler.

Dela det här receptet med dina vänner!