Baguette

Publicerat:
2017-04-21Ingredienser
Poolish
- 1gjäst
- 250gvatten
- 250gvetemjöl
Levain
- 75gvatten
- 38gvetesurdeg
- 150gvetemjöl
Baguettedegen
- 501gpoolish
- 320gvatten
- 600gvetemjöl special
- 4gjäst
- 25ghavssalt
Så lagar du
Dag 1
1. Poolish: Vispa samman alla ingredienser ordentligt med en visp och låt jäsa i rumstemperatur i 12 timmar. Se till så att vattnet är riktigt kallt. Använd gärna en termometer. Vattnet bör vara 17 grader. Plasta över bunken ordentligt så att ingen torr yta bildas på poolishen.
2. Levain: Blanda samman ingredienserna till en homogen klump. Plasta över bunken ordentligt. Låt jäsa i rumstemperatur i 12 timmar.
Dag 2
1. Blanda allt förutom salt långsamt i ca 10 minuter. Tillsätt salt och öka hastigheten i ca 3 minuter.
2. Låt ligga i 2 timmar.
3. Väg upp 250 gram per bit och förforma baguetterna.
4. Låt dem vila i 20-30 minuter innan den slutgiltiga formen. Jäs i duk med skarven uppåt i ca 45 minuter i rumstemperatur.
5. Lägg in en baksten i ugnen och skruva på högsta värmen. När ugnen är riktigt varm och baguetterna känns färdigjästa så är det dags att börja baka. Flytta baguetterna en i taget från duken med en bred linjal till bakplåtspapper. Baka av 3 st i taget. Snitta gärna baguetter med en vass liten kniv.
6. Slägga in ca en deciliter vatten längst ner i ugnen när bröden är i ugnen. Ångan som bildas av vattnet ger en finare skorpa och volym till dina baguetter. Baka bröden på högsta värmen tills dem får en gyllene, nästan karamellig färg. Tag ut baguetterna och låt dem svalna på galler.