Bakad rotselleri med rökt sik

Publicerat:
2017-10-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1rotselleri, med stjälk och rottrådar
- 50gsmör
- 400grökt sik
- 2dlcrème fraîche
- 1äpple
- ¾dlfinriven pepparrot
- 1tskdijonsenap
- 5timjamkvistar
- salt
- olivolja
Så lagar du
1. Skär loss stjälkarna på rotsellerin och strimla fint.
2. Blanchera i lättsaltat vatten och kyl i kallt vatten.
3. Skrapa rottrådar och skölj noggrant.
4. Koka 1–2 minuter. Häll av det mesta av vattnet, blanda ner 25 g smör och timjankvistar.
5. Skrubba rotselleri noggrant. Vik in i aluminiumfolie med 25 g smör, salt och timjan.
6. Baka i ugn på 160 grader till en innertemperatur på 95 grader, ca en timme.
7. Ta ut och skär fyra skivor, lägg upp på tallrik. Smaksätt med lite salt och olivolja.
8. Blanda stjälkar med vispad creme fraiche, plockad sik, rivet äpple, senap och pepparrot.
9. Vid servering: Klicka smeten på selleriskivorna och lägg de lättkokta rottrådarna överst.
Tips
Använd gärna blasten och stjälkarna från fler av rotsakerna du tillreder, de blir smakrika – och intensivt gröna – stekta i het panna med olja och lite salt. Prova t ex palsternacka, rotselleri, kålrot, polkabetor, rödbetor och gulbetor, de blir jättegoda tillbehör på det här sättet.