Bakad rotselleri med rökt sik

Bakad rotselleri med rökt sik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rotselleri är en rätt lurvig rotsak med en rejäl härva rottrådar. Vi använder hela rotsellerin, även blasten, men får man bara tag i själva rotfrukten går det självklart bra att använda andra mörkgröna blad som svartkål eller grönkål istället för selleristjälkarna.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    rotselleri, med stjälk och rottrådar
  • 50g
    smör
  • 400g
    rökt sik
  • 2dl
    crème fraîche
  • 1
    äpple
  • ¾dl
    finriven pepparrot
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 5
    timjamkvistar
  • salt
  • olivolja

Så lagar du

1. Skär loss stjälkarna på rotsellerin och strimla fint.

2. Blanchera i lättsaltat vatten och kyl i kallt vatten.

3. Skrapa rottrådar och skölj noggrant.

4. Koka 1–2 minuter. Häll av det mesta av vattnet, blanda ner 25 g smör och timjankvistar.

5. Skrubba rotselleri noggrant. Vik in i aluminiumfolie med 25 g smör, salt och timjan.

6. Baka i ugn på 160 grader till en innertemperatur på 95 grader, ca en timme.

7. Ta ut och skär fyra skivor, lägg upp på tallrik. Smaksätt med lite salt och olivolja.

8. Blanda stjälkar med vispad creme fraiche, plockad sik, rivet äpple, senap och pepparrot.

9. Vid servering: Klicka smeten på selleriskivorna och lägg de lättkokta rottrådarna överst.

Tips

Använd gärna blasten och stjälkarna från fler av rotsakerna du tillreder, de blir smakrika – och intensivt gröna – stekta i het panna med olja och lite salt. Prova t ex palsternacka, rotselleri, kålrot, polkabetor, rödbetor och gulbetor, de blir jättegoda tillbehör på det här sättet.

Dela det här receptet med dina vänner!