Bakade portugisiska ägg

Publicerat:
2015-02-11Tillagningstid:
Den här rätten återkommer i olika varianter jorden runt: huevos rancheros, shakchouka eller den här portugisiska varianten. Kärt barn har många namn.
Ingredienser
4portioner
- 2mskolivolja
- 3ströda paprikor
- 1ströd lök
- 3stvitlöksklyftor
- 1ströd, urkärnad chili
- ½tskoregano
- 1tskpaprikapulver
- 1burk(ar)tomater
- salt och svartpeppar
- 250gricottaost
- 6stägg
- 1½dlriven parmesan
- basilika
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skär paprika och lök i tunna skivor och stek i olivolja i cirka 10 minuter eller tills den är helt mjuk. Tillsätt finhackad vitlök, finhackad chili, oregano och paprikapulver. Stek i någon minut och häll sedan på tomater och låt koka i cirka 20–30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Om du inte har en stekpanna som går att sätta in i ugnen, häll över i en ugnsfast form.
4. Gör sex gropar i grönsaksröran och lägg i en klick ricottaost och sedan 1 ägg i varje hålighet. Strö över ost och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter eller tills äggvitan helt har stelnat men gulan fortfarande är krämig. Klipp över lite basilka.
5. Servera med rostat eller smörstekt bröd.