Baklava

Gyllenbrun efterrätt med nötbitar strösslat över samt dekorerat med grönt blad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

12portioner

  • 100g
    smör
  • 60g
    pistagenätter (finhackade)
  • 60g
    valnötter (finhachade)
  • 70g
    torkade aprikoser (finhackade)
  • 1dl
    socker
  • ¼tsk
    torkad ingefära (mald)
  • ¼tsk
    kanel
  • 4
    stora filodegsark (tinade)
  • dl
    honung
  • 1dl
    vatten
  • 1msk
    citronsaft

Dekoration

  • 3msk
    pistagenötter (finhackade)

Så lagar du

1. Värm ugnen till 180°.

2. Smält smöret på svag värme. Smörj en bakform eller liten långpanna, cirka 20x20 centimeter, med lite av smöret, ställ resten åt sidan.

3. Förbered fyllningen genom att hacka pistagenötter, valnötter och aprikoser. Blanda med socker och kryddor och ställ åt sidan.

4. Bred försiktigt ut ett ark filodeg med långsidan mot dig. Pensla degen med smält smör och lägg ett andra ark filodeg ovanpå. (Täck resten av degen med en fuktig, väl urvriden handduk så att degen inte torkar.)

5. Lägg på fyllningen i ett tunt lager och fördela den nästan ända ut i kanten på det dubbla, smörade degsjoket.

6. Rulla ihop degsjoket som en smal rulltårta. Pensla generöst med smör ovanpå degrullen, hela vägen, allteftersom du rullar.

7. När rullen är klar skärs den i ca 6 cm bitar med vass kniv. Lägg bitarna i den smörade formen. Fortsätt på samma sätt tills all deg och all fyllning använts.

8. Sätt in formen i ugnen och grädda i 25­-35 minuter tills kakorna fått fin gyllene färg.

9. Medan kakorna gräddas: Värm honung och vatten i en liten kastrull. Koka utan lock till en tjock lag. Smaksätt med citronsaft.

10. Lyft över de färdiga bakelserna i en porslinsform. Skeda över den tjocka honungssåsen och låt kallna. Dekorera med finhackade pistagenötter.

Dela det här receptet med dina vänner!