Ingredienser
10portioner
<b>Vingelé<b/>
- 5gelatinblad
- 5dlsött vitt vin
- 3mskströsocker
- 250gfärska jordgubbar
- 500gfärska eller frysta bär, gärna blandade t ex hallon, björnbär och blåbär
<b>Mandelbollar<b/>
- 200gmandelmassa
- 1mskäggvita
- finrivet skal av 1 citron
- 50gskalad, hackad mandel
Så lagar du
1. <b>Vingelé</b>: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 min.
2. Häll ¾ dl av vinet och sockret i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i vinet på svag värme. Ta från värmen och tillsätt resten av vinet. Rensa bären. Skär jordgubbarna i bitar. Varva bären i små glas. Använder du frysta bär läggs de i frysta. Häll på vinblandningen och låt stelna i kyl 2-3 timmar.
3. <b>Mandelbollar</b>: Sätt ugnen på 200?.
4. Blanda mandelmassa, äggvita och citronskal. Gör en rulle och dela den i 12 bitar. Rulla kulor och rulla dem sedan i hackad mandel.
5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg och de ska vara mjuka i mitten.