Bärbakelse med nötbotten

Publicerat:
2015-09-02Tillagningstid:
Ingredienser
Bottnar
- 1dlhasselnötter, 60 g
- ½dlströsocker
- 2½dlvetemjöl, 150 g
- 100gkallt smör
- 1stlitet ägg
Creme chantilly
- 3dlvispgrädde
- 2-3mskflorsocker
- vaniljsocker eller vaniljpulver
Garnering
- Hallon, blåbär, jordgubbar eller hjortron
Så lagar du
1. Kör nötter och socker i matberedare eller mixer tills nötterna är finhackade. Tillsätt vetemjöl och smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Det går också bra att mala nötterna i mandelkvarn och arbeta ihop degen med fingrarna.
2. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kyl tills den inte är så kladdig utan går att trycka ut i formarna. Det tar 30 minuter – 1 timme.
3. Dela degen i 18 bitar och tryck ut dem i mazarinformar av engångstyp. Ställ kallt minst 30 minuter.
4. Sätt under tiden ugnen på 200°.
5. Grädda formarna på plåt mitt i ugnen cirka 10 minuter. Förvara dem torrt.
6. Fyllning: Vispa grädden och smaksätt med florsocker och vaniljsocker eller vaniljpulver. Hit kan förberedas.
7. Fyll de kalla formarna med grädden och garnera med valfria bär strax före serveringen.