Barbaribröd

Publicerat:
2021-12-01Tillagningstid:
Barbaribröd är en favorit i Iran. Brödet är luftigt med en frasig skorpa. Passar lika bra att serveras vid soppan, med en god röra eller till frukost. Receptet blir två bröd.
Ingredienser
- 1påse torrjäst (12 g) eller 1 färsk jäst (50 g)
- 5dlljummet vatten
- ca 12-13dlvetemjöl
- 2tsksalt
Pensling
- 1dlvatten
- 1tsksocker
- 1tskolja
- 1mskmjöl
Garnering
- sesamfrön
- 1tsknigellafrön (små svarta kryddiga frön, går att uteslutas eller ersättas med svarta sesamfrön)
- 2mskmannagryn att strö på plåten
Så lagar du
- Lös upp jästen med ljummet vatten och låt stå i 5 min.
- Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en bra stund, gärna i 7–8 min i bakmaskin eller i 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt.
- Smörj bunken och degen med lite olja och täck med en plastpåse, låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
- Dela degen i 2 lika delar, lägg dem på en ordentligt oljad plåt, täck dem med plast och låt jäsa i ytterligare 2 timmar i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Kan jäsas i kylen upp till 10 timmar.
- Förbered under tiden smeten som ska penslas på bröden. Blanda alla ingredienser till smeten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.
- Värm ugnen till 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och strö över mannagryn (funkar att uteslutas).
- Lägg en av degbitarna på plåten och tryck ut den oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över brödet, pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna.
- Lägg plåten på sista falsen i ugnen nedifrån och grädda i ca 15 min på högsta värmen. Ha koll på brödet så den inte bränns, den ska få en fin brun färg.
- Ta ut och servera med något gott. Brödet är allra godast nygräddat.