Beer can chicken

Publicerat:
2020-03-16Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kyckling, hel
- 33clölburk
Rubb
- 1msksalt
- 2mskpaprikapulver
- 1mskvitlökspulver
- 1tsklökpulver
- 1mskfarinsocker
- 1mskoregano
- 1tskkoriander
- 1mskspiskummin
Så lagar du
1. Blanda rubben och rubba in kycklingen. Drick ur två klunkar ur ölen, trä sedan den hela kycklingen över burken och ställ på grillen.
2. Börja med undervärme flytta den sedan till indirekt värme. Snurra den då och då men 5 minuters mellanrum.
3. Tänk på att du inte skall ha för hög temperatur på grillen då du lagar till kycklingen under ganska lång tid. Jag brukar köra på direkt värme först så att vätskan som du använder hinner bli varm. Efter 15 minuter så ställer jag kycklingen på indirekt värme. Viktigt att du snurrar kycklingen efter 5 minutersintervaller.
4. Grilla under lock, eller om du kör den i ugnen på ca 145-155 grader i ca 1 ½ timme. Jag bukar köra tills kärntempen är 71-75 grader. Kom ihåg att kolla temperaturen på den tjockaste delen av filén och kolla även låret mot benet också då det kan variera i temperatur.
5. Vänd koppen upp och ner i slutet sa att vätskan rinner ut ur koppen och in genom kycklingen innan du serverar. Tänk på att det kan bli lite grisigt och att det kan vara mycket fett i burken.
Tips
Ett tips då du lagar till hel kyckling är att lägga den i en saltlake över natten. Den får då en jämn och behaglig sälta samt ett mer saftigt och smakrikt kött.
När man späckar kan man använda sig av ett brynstål eller fingrar för att trycka in under skinnet på kycklingen. Glöm inte bort att späcka under lårbenen också.