Ingredienser
8 - 10portioner
- 4dlvatten
- 30gjäst
- 3mskolivolja
- 1tsksalt
- 8-9dlvetemjöl special
- 2 dlsvarta oliver, urkärnade
- 2kvist(ar)färsk rosmarin
- 2mskolivolja
- 2tskgourmetsalt
Så lagar du
Värm vattnet till fingervarmt.
Smula jästen i en stor bunke. Rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta degen smidig.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en långpanna med olivolja. Stjälp ut degen i långpannan, ta lite olja på fingrarna och tryck ut degen jämnt i långpannan.
Låt jäsa övertäckt ytterligare 15-20 min.
Tryck ner oliver och rosmarin i degen, ringla över olivolja och strö över salt.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt brödet svalna något innan du skär det i bitar.
Tips:
Gör matiga mackor med fetaost, salami, rökt lax och mozzarella. Servera till soppor och sallader.