Ingredienser
10portioner
- 750gsurkål
- 1kgvitkål, strimlad
- 10gtorkad svamp eller 200 g färsk
- 4dlköttfond, utspädd
- 3stlagerblad
- 1burk(ar)tomatpuré, ca 350 g
- 200gkryddig korv, skivad
- 3stpotatisar, finrivna
- salt, svart- eller vitpeppar, råsocker
Så lagar du
Lägg kål, svamp, fond och lagerblad i en kastrull, fyll på vatten så att det nästan täcker. Koka 30 minuter, tillsätt tomatpuré och korv. Låt koka 20 minuter, tillsätt potatis och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
Servera med surdegsbröd, turkisk yoghurt, ett stekt eller mjukkokt ägg eller riven, lagrad ost.
Tips 1: Tillsätt 1 riven morot, 1 riven gul lök och 2 dl rött vin samtidigt som kålen.
Tips 2: Bigos går bra att frysa, gör platta paket i plastpåsar.