Biryani med kyckling

Publicerat:
2014-04-16Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- ca 800gkycklinglår utan skinn och ben
- ca 2dlhackad färsk mynta
- ca 2dlhackad färsk koriander
- 1stor lime, saften
- 1tskgurkmeja
- 1-2tskhackad torkad chili
- 2tskcurrypasta
- 2tsksalt
- 1dlyoghurt naturell
- 2stkardemummafrökapslar
- 3msksolrosolja
- 4dlfint basmatiris
- 3stlagerblad
- 1mskgee (kan uteslutas)
- salt
- 1paketsaffran
- 3mskmjölk
- 1dlrussin
- 1dloskalad mandel
Så lagar du
Steg 1
1. Börja med att marinera kycklingen. Detta skall helst göras dagen innan. Skär kycklingen i stora fina bitar och lägg i en skål.
2. Mortla kardemummakärnorna och strö dem över kycklingen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Låt stå i kyl över natten eller i minst tre timmar innan tillagning.
Steg 2
1. Blötlägg riset i en timme i kallt vatten. Lägg den marinerade kycklingen i ett jämt och fint lager i botten på en tjockbottnad kastrull tillsammans med 1 msk olja.
2. Koka upp minst två liter vatten och smaksätt vattnet med lagerblad, gee och salt. Koka det blötlagda riset i cirka 4 minuter tills det är nästan färdigt. Lyft upp riset ur vattnet och lägg det i ett jämt och fint lager över kycklingen.
4. Lös upp saffran i mjölk och skeda ut detta över riset så att cirka hälften av riset blir gult och vackert. Lägg russin och mandel överst. Sätt ett tätslutande lock på grytan.
5. Om locket inte sluter tätt lan man göra en enkel deg av vetemjöl och vatten som sätts på lockets kant. Därefter sätts gärna en vikt på locket när det tillagas på spisen.
6. Ställ grytan på spisen på medelhög värme i cirka 10 minuter. Vrid därefter ner värmen till lägsta möjliga och låt allt stå och dra på eftervärme i ytterligare tio minuter innan servering