Björnbärsrutor med knäcktopp

Publicerat:
2020-03-30Tillagningstid:
Dags att sylta, safta och bara mysa av alla fina, svenska råvaror. Idag går jag loss på bakning med sommarens ljuvliga bär. Kolla in vad jag nyss plockade ut ur ugnen!
Ingredienser
6 - 8portioner
Kaka
- 200gsmör
- ¾dlmjölk, 3%
- 4ägg
- 3dlströsocker
- 5½dlvetemjöl
- 1tskvaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
- kardemumma
- 2tskbakpulver
Fyllning
- 3-4dlbjörnbär och blåbär, färska eller frysta
- 100gvit choklad, hackad
Knäckigt havretäcke
- 100gsmör
- 1dlströsocker
- 1tskvaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker, kanel om du vill
- 2½dlhavregryn
Så lagar du
Kaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret, ställ åt sidan och häll i mjölk, låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda samtliga torra ingredienser.
5. Häll smöret i äggblandningen, rör om och sikta ner mjölet. Rör tills det är blandat, häll upp i bakpappersklädd långgpanna.
6. Strö fyllning dvs. bär och choklad över.
Knäckigt havretäcke
1. Smält smör, rör ner resterande ingredienser och strö blandningen ovanpå kakan.
2. Grädda mitt i ugnen tills kakan är gyllene och genomgräddad. Det tar ca 40 minuter. Testa mot slutet med en sticka.
3. Pudra gärna lite florsocker på toppen.