Blåbärskaka - blåbärskakun

Publicerat:
2016-09-09Tillagningstid:
Ingredienser
Fördeg
- 25gjäst
- 3dlmjölk
- 250gvetemjöl (drygt 4 dl)
Deg
- 250gvetemjöl (spara lite till utbakning)
- 80gströsocker (0,75 dl)
- 1krmsalt
- 1-2tskkardemumma, mortlad
- 100gsmör, mjukt
Fyllning
- ca 8dlblåbär
- 0,5 - 1 dlströsocker (du väljer hur söt du vill ha fyllningen)
- 2-3mskpotatismjöl för frysta eller mer vattniga bär.
Till pensling
- 2-3mskråsocker (valfritt)
Vaniljsås turbo
- 2dlnaturell yoghurt
- 1-2msksnabb vaniljsåspulver
Så lagar du
1. Blanda samtliga ingredienser till fördeg, täck med duk och låt vila en timme i rumstemperatur. Tillsätt resterande ingredienser, smöret klickvis och och bearbeta till en smidig deg, spara lite mjöl till utbakning. Täck bunken med lock eller plastfolie, låt jäsa över natten i kylen. Om du har bråttom kan du värma mjölken och jäsa en timme i rumstemperatur istället.
2. Dela degen i 6 bitar, forma runda degämnen (degbollar) på mjölat bakbord, platta till något med handen. Låt vila 10 minuter under duk så att degens spänning släpper. Då blir den lättare att kavla. Kavla ut tills degen är 1-2 cm tjock, lägg på bakpappersklädd plåt.
3. Blanda blåbär, socker och ev potatismjöl. Fördela bären ovanpå degen, spara en bit på kanten. Vik upp kanterna och nyp till degen så att bären stannar kvar. Täck med duk och låt jäsa tills kanterna puffat upp, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kanterna med ägg, strö på socker. Grädda tills brödet är genomgräddat och fått vacker, gyllene färg, det tar 10-15 minuter. Låt svalna på galler.
Tips
Baka små bullar av hälften av degen. Grädda dem i smord muffinsplåt eller i stabila formar.
Vaniljsås turbo
Ibland har man mer tid för att laga mat, ibland mindre. Det finns helt enkelt olika tillfällen i livet. Det här receptet är för de dagar man behöver en genväg. Yoghurt ger en trevlig syra och du väljer själv hur söt du vill ha din sås/kräm. Du kan även använda turkisk yoghurt och lyxiga dagar kan man röra ner lite grädde.
2 dl naturell yoghurt
1-2 msk snabb vaniljsåspulver
Vispa ihop yoghurt och pulver. Om du vill ha svarta prickar i så rör du ner lite vaniljpulver.