Blåbärstårta

Blåbärstårta

Publicerat:

Ingredienser

12portioner

Botten:

  • 50g
    smör
  • 160 g
    ägg (3 st)
  • 210 g
    strösocker (2,5 dl)
  • 100 g
    mjölk (1 dl)
  • 210 g
    vetemjöl (3,5 dl)
  • 5g
    vaniljsocker (1 tsk)
  • 10g
    bakpulver (2 tsk)
  • 1st
    citron (saft+zest)
  • 1nypa(or)
    salt
  • 250 g
    blåbär (dekoration)

Citronkräm:

    Del 1

    • 60 g
      citronsaft (1/2 dl)
    • 85 g
      strösocker (1 dl)
    • 50 g
      vatten (1/2 dl)

    Del 2

    • 50g
      vatten (1/2 dl)
    • 15g
      maizena (2 msk dl)
    • 20 g
      äggula (1 st)
    • 20g
      smör (osaltat)

    Frosting:

    • 600 g
      philadelphiaost
    • 200 g
      smör (rumstemperatur)
    • 420 g
      florsocker (7 dl)
    • 10g
      vaniljsocker(2 msk)
    • 1dl
      blåbär (tinade)

    Så lagar du

    Botten: Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Smörj en bakform med löstagbar kant (21 cm i diameter). Vispa ägg och strösocker pösigt. Sikta ihop de torra ingredienserna i äggvispningen och blanda väl. Blanda i mjölk och det smälta smöret, rasp från citron och citronsaft, blanda tills du har en fin smet. Fyll bakformen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 25-30 min, gör stickprov innan du tar ut.

    Citronkräm: Blanda citronsaft, strösocker och vatten i en kastrull. Blanda vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp.

    Koka upp del 1 och häll det över del 2. Blanda väl och sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omrörning tills krämen tjocknar. Häll över det i en annan bunke och lägg i smöret, rör runt och låt svalna.

    Frosting: Vispa smör, vaniljsocker och florsocker fluffigt och vitt, vispa sist i philadelphiaost och krossade blåbär.

    Montering:

    1. Skiva botten i två delar

    2. Spritsa runda bollar med frosting på första botten, strö ut blåbär och citronkräm.

    3. Lägg på nästa botten, spritsa frosting på och dekorera.

    Dela det här receptet med dina vänner!