Black bean chili med mörk choklad

Black bean chili med mörk choklad.

Publicerat:

En värmande gryta med chili och svarta bönor kryddad med en gnutta mörk choklad hjälper till att hålla värmen inifrån. Jag brukar koka en stor sats och frysa in hälften till resten av veckan. Här har jag valt att toppa chilin med avokado, lite lime, färsk koriander och gräddfil. Det känns som att den här rätten har en förmåga att alltid pigga upp! Eftersom jag använder färdigkokta bönor är hela kalaset klart på ca 25 minuter.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 2-3
    torkade, blötlagda chili, styrka/sort efter din preferens, jag tog 1 ancho och 1 chipotle
  • 2
    gula lökar, hackade
  • 2-3
    vitlök, hackade
  • 3msk
    tomatpuré
  • 2tsk
    pimenton, rökt paprikapulver
  • 1-2tsk
    spiskummin
  • 2tsk
    oregano, torkad
  • 1tsk
    råsocker
  • 2msk
    vinäger, äpple eller balsamico
  • 2burk(ar)
    tomater, valfri sort, men gärna de lite extra goda)+ 1 burk vatten
  • 2
    tetror svarta bönor, avspolade
  • 1bit(ar)
    mörk choklad, liten
  • olja, till stekning
  • salt

Till servering, välj dina favoriter

  • avokado
  • koriander
  • nachos
  • fetaost
  • ost, riven
  • gräddfil
  • salladslök, hackad
  • jalapenos
  • majs
  • hackade tomater eller paprika i olika färger
  • limeklyftor
  • ris

Så lagar du

1. Hacka och fräs chili (spara blötläggningsvattnet), lök och vitlök i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, pimenton, spiskummin, oregano, socker, vinäger, vattnet från chilin och tomater.

2. Låt koka upp. Häll i bönor, koka till önskad konsistens. Förbered tillbehören under tiden. Smaka av med salt och en liten bit mörk choklad. Servera med dina önskade tillbehör.

Dela det här receptet med dina vänner!