Ingredienser
4portioner
- 2stnätpåsar med blåmusslor
- 2gula lökar
- 2klyfta(or)vitlök
- 3stmorötter
- 1chilifrukt
- 3dlvitt vin
- 2stlime
- 1burk(ar)kokosmjölk
- 0,5mskfisksås
- 0,5mskjapansk soya
- olja
- limeblad
- färsk koriander
- lime
Så lagar du
Skölj och borsta musslorna. Kasta alla musslor som inte sluter sig när man knackar på skalet. Skala löken och vitlöken och finhacka dem och chilin. Slanta morötterna.
Häll olja i botten på en kastrull och fräs grönsakerna tills de blir mjuka men utan att få färg. Lägg i musslorna och slå på vinet. Koka på hög värme under lock tills musslorna öppnat sig, ca 5 min.
Ställ ett durkslag på en kastrull och slå av musslorna så att spadet hamnar i kastrullen. Plocka bort musslor som inte öppnat sig och lägg tillbaka de andra musslorna i kastrullen som de kokades i.
Ställ musselbuljongen på spisen. Värm på medelvärme och tillsätt kokosmjölk, rivet skal från ena limen och saft från båda. Smaksätt med fisksås, soja och limeblad. Häll buljongen över musslorna och fördela i fyra skålar.
Garnera med färsk koriander och limeklyftor. Servera gärna med ett gott lantbröd eller baguette att doppa i den goda såsen.