Ingredienser
- 2 ½dlmjölk
- 75gsmör
- 25gjäst
- 4dlvetemjöl
- 3stägg
- 1nypa(or)salt
- 3tsksocker
- 1krmnymald kardemumma
- skalet av 1stcitron
- 2msksmör till stekning
- 2stäpplen
- 1mskkanel
- 3msksocker
- Florsocker
Så lagar du
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Häll i en skål och lös upp jästen i vätskan.
2. Vispa i mjöl, ägg, salt, socker, kardemumma och citronskal. Låt smeten jäsa 30 minuter.
3. Skala och tärna ner äpplena i ca 2x2 cm stora tärningar. Pudra med kanel och socker och låt stå tills det är dags att steka æbleskiverna.
4. Hetta upp ett æbleskivejärn eller ett munkjärn på medelhög värme. Smörj järnet rejält med smör och fyll varje hål med smet. Lägg en bit äpple i mitten av varje æbleskive.
5. Lossa försiktigt med en gaffel och vänd æbleskivorna uppochner så att smeten i mitten rinner ner i botten på järnet. Grädda tills den är genombakad och rulla sedan direkt i kanel och socker.
6. Pudra med florsocker innan servering och servera gärna med sylt och grädde.