Ingredienser

  • 2 ½dl
    mjölk
  • 75g
    smör
  • 25g
    jäst
  • 4dl
    vetemjöl
  • 3st
    ägg
  • 1nypa(or)
    salt
  • 3tsk
    socker
  • 1krm
    nymald kardemumma
  • skalet av 1st
    citron
  • 2msk
    smör till stekning
  • 2st
    äpplen
  • 1msk
    kanel
  • 3msk
    socker
  • Florsocker

Så lagar du

1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Häll i en skål och lös upp jästen i vätskan.

2. Vispa i mjöl, ägg, salt, socker, kardemumma och citronskal. Låt smeten jäsa 30 minuter.

3. Skala och tärna ner äpplena i ca 2x2 cm stora tärningar. Pudra med kanel och socker och låt stå tills det är dags att steka æbleskiverna.

4. Hetta upp ett æbleskivejärn eller ett munkjärn på medelhög värme. Smörj järnet rejält med smör och fyll varje hål med smet. Lägg en bit äpple i mitten av varje æbleskive.

5. Lossa försiktigt med en gaffel och vänd æbleskivorna uppochner så att smeten i mitten rinner ner i botten på järnet. Grädda tills den är genombakad och rulla sedan direkt i kanel och socker.

6. Pudra med florsocker innan servering och servera gärna med sylt och grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!