Blodapelsinfromage med grandmarniermarinerade apelsiner

Ingredienser
4portioner
- saft och skal från 1 ekologisk blodapelsin
- 3 stblad gelatin
- 1stägg
- 2stäggulor
- 1dlströsocker
- 1dlgrädde
- blodapelsinsallad (se recept nedan)
- ca 10amarettikakor eller mandelbiskvier
- citronmeliss
Blodapelsinsallad med vanilj och Grand Marnier
- 3-4 stblodapelsiner
- 1dlvatten
- 1dlsocker
- 1stvaniljstång
- ½dlGrand Marnier
Så lagar du
1. Häll kallt vatten i en liten skål och lägg i gelatinbladen. Låt dem ligga i 5 minuter så de blir helt mjuka.
2. Lägg äggulor, ägget och socker i en bunke och vispa det pösigt. Riv ner apelsinskal.
3. Häll bort vattnet från gelatinbladen och smält dom över vattenbad. Pressa i saften från blodapelsinen i gelatinet och rör ner alltihop i bunken med äggsmet.
4. Vispa grädde i en annan bunke och vänd försiktigt ner äggsmeten i grädden.
5. Lägg din blodapelsinsallad i botten av vackra glas och toppa med fromage. Ställ kallt i cirka 1–2 timmar.
6. Vid servering: Krossa italienska mandelamaretti eller mandelbiskvier och strö över. Dekorera med ett blad eller två.
Blodapelsinsallad
1. Filéa apelsinerna genom att skära bort skalet så att alla vita hinnor försvinner och sedan skära ut klyfta för klyfta ur apelsinen.
2. Koka upp vatten och socker med en uppslitsad vaniljstång. Låt sjuda i cirka 5–10 minuter. Låt svalna.
3. Häll några matskedar av sockerlagen och grand marnier över apelsinerna och låt stå och dra en stund.