Blomkålssoppa

Publicerat:
2022-09-12Tillagningstid:
Hösten lockar med soppmiddag. Gärna med många tillbehör så att det blir lite tuggmotstånd och nya smakkombinationer i varje tugga. Lite hårt stekta kantareller och syrliga äppletärningar till exempel. Experimentera utifrån vad du har i din grönsakslåda och passa på att ta vara på allt!
Ingredienser
4portioner
- 1stblomkål (ca 500g)
- 2-3stpotatisar (fast)
- 1stgu lök
- 3klyfta(or)vitlök
- 1dlvitt vin
- 1literkyckling- eller grönsaksbuljong
- 2dlgrädde
- 1stcitron (skal och saft)
- salt och svartpeppar
Till garnering
- 250gkantareller
- 2msksmör
- 1stäpple
- färsk timjan
- krutonger
Örtolja
- 0,5dlhackade örter
- 1klyfta(or)vitlök
- 2dlrapsolja
- salt och svartpeppar
Så lagar du
- Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Skala och grovhacka löken. Skala och skiva vitlöken tunt.
- Fräs blomkål, potatis och lök i oljan i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt fräsa någon minut. Tillsätt buljong och låt koka i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
- Förbered dina tillbehör. Rensa svampen och skär den i mindre bitar Fräs svamen i en torr, varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och låt svampen fräsa tills den den blir lite krispig. Smaka av med salt och peppar.
- Hacka äpplet i fina små tärningar.
- Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner grädde. Riv ner citronzest och och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
- Toppa soppan med smörstekta kantareller äpple, timjan, krutonger och örtolja.