Ingredienser
6 - 8portioner
- 1kgbenfritt nötkött, gärna högrev
- 2-3msksmör
- 1/2tsksvartpeppar
- 1tsksalt
- 3mskvetemjöl
- 4stvitlöksklyftor
- 2msktomatpuré
- 1/2tsktimjan
- 1stlagerblad
- 3-4dlrött vin
- 4-5dlköttbuljong av tärning eller koncentrerad fond
- 20-25ststeklökar
Servering
- 150-200grökt sidfläsk i bit
- 20-25stsmå färska champinjoner
- smör
- kokt/pressad potatis
Så lagar du
Skär köttet i 2-3 cm kuber, putsa bort fett och senor. Bryn köttet i smöret i omgångar i en stekpanna, lyft efterhand över i en rymlig gryta.
Krydda med salt och peppar, pudra över mjölet. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré,timjan och lagerblad. Häll på vin och buljong så det lagom täcker köttet. Blanda väl och koka sakta 1 1/2-2 timmar, tills köttet är mört.
Skala steklökarna och bryn dem i smör. Tillsätt i grytan efter ca 1 timme.
Vid servering: Skär fläsket i kuber. Bryn dem hastigt med champinjonerna i smöret. Trä upp fläsk och svamp på spett. Servera grytan, gärna i djupa tallrikar, med spetten på tallriksbrämet, bjud kokt eller pressad potatis bredvid.
Tips på dryck:
2009 Côtes-du-Rhône Guigal
Nr 2011, 99 kr
2010 Brown Brothers Shiraz
Nr 6383, 109 kr
Alkoholfritt
2011 Natureo Free Syrah
Nr 1940, 51 kr