Boeuf Bourguignon 2.0

Boeuf Bourguignon 2.0

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1kg
    benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2-3msk
    smör
  • 1/2tsk
    svartpeppar
  • 1tsk
    salt
  • 3msk
    vetemjöl
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1/2tsk
    timjan
  • 1st
    lagerblad
  • 3-4dl
    rött vin
  • 4-5dl
    köttbuljong av tärning eller koncentrerad fond
  • 20-25st
    steklökar

Servering

  • 150-200g
    rökt sidfläsk i bit
  • 20-25st
    små färska champinjoner
  • smör
  • kokt/pressad potatis

Så lagar du

Skär köttet i 2-3 cm kuber, putsa bort fett och senor. Bryn köttet i smöret i omgångar i en stekpanna, lyft efterhand över i en rymlig gryta.

Krydda med salt och peppar, pudra över mjölet. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré,timjan och lagerblad. Häll på vin och buljong så det lagom täcker köttet. Blanda väl och koka sakta 1 1/2-2 timmar, tills köttet är mört.

Skala steklökarna och bryn dem i smör. Tillsätt i grytan efter ca 1 timme.

Vid servering: Skär fläsket i kuber. Bryn dem hastigt med champinjonerna i smöret. Trä upp fläsk och svamp på spett. Servera grytan, gärna i djupa tallrikar, med spetten på tallriksbrämet, bjud kokt eller pressad potatis bredvid.

Tips på dryck:
2009 Côtes-du-Rhône Guigal
Nr 2011, 99 kr

2010 Brown Brothers Shiraz
Nr 6383, 109 kr

Alkoholfritt
2011 Natureo Free Syrah
Nr 1940, 51 kr

Dela det här receptet med dina vänner!