Bolani

Bolani

Publicerat:

Bolani är ett afghanskt tunnbröd som fylls och steks gyllene. De smakar allra godast nystekta och varma och serveras gärna med en god yoghurtdipp. Bolani kan serveras som en sidorätt eller som en hel måltid.

Ingredienser

10 st bolani

  • Ca 10dl
    vetemjöl
  • 4dl
    vatten
  • 1,5tsk
    salt
  • 2msk
    olja (olivolja eller neutral olja funkar bra)

Fyllning:

  • 6st
    kokta potatisar
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    gröna chili (justera hetta efter smak)
  • 1knippa(or)
    färsk koriander (ca 2 dl när det hackas)
  • 3st
    salladslök
  • Salt & peppar

Så lagar du

 

  1. Förbered degen först. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas luftig, varken för kladdig eller kompakt. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig.
  2. Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.
  3. Mosa potatisarna. Hacka lök, chili, koriander och salladslök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg.
  4. Vänd i chili och stek lite till.
  5. Lägg mosad potatis i en skål, häll över den stekta löken och chilin. Tillsätt koriander och salladslök. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar. Forma delarna till bollar och täck väl med bakduk.
  7. Ta en boll och kavla ut den till en rund och tunn platta. Lägg på fyllning på en sida av degen och vik sedan i mitten. Nyp ihop kanterna ordentligt. Platta försiktigt ihop bolanin.
  8. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bolani ca 2-3 min på varje sida. Låt rinna av på papper och täck med bakduk. Stek resten av degen på samma sätt.

Servera dem varma med yoghurtdippsås. Bröden funkar utmärkt att frysas.

Dela det här receptet med dina vänner!