Bönsallad på färska bönor

Publicerat:
2020-09-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400gfärska gröna bönor, vaxbönor, purpurbönor eller skärbönor
- 1stschalottenlök
- ½dlhasselnötter, rostade
Vinägrett
- ½dlgod olivolja
- 1-2mskvinäger av något slag (apelsinsaft eller citronsaft går också bra)
- 1tskflingsalt
- ca 1krmnymald svartpeppar
Så lagar du
1. Ansa och skölj dina bönor. Använder du skärbönor kan du skära dem i grova bitar.
2. Hacka schalottenlök fint. Hacka nötter grovt.
3. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt salt – det får gärna vara ganska rikligt.
4. Förbered en skål med kallt vatten och ställ bredvid spisen.
5. Koka bönorna i 1–4 minuter. De ska bli mjuka men ändå ha spänst och tuggmotstånd, så testa dem med jämna mellanrum. När de är klara lägg över i kallt vatten för att avstanna kokningen.
6. Blanda till en vinägrett och smaka av med salt och peppar.
7. Lägg bönorna och den hackade löken i vinägretten och blanda om ordentligt.
8. Lägg på fat och toppa med rostade nötter (och gärna lite riven zest från citron eller apelsin om du använder det i din vinägrett).