Borsjtj med bacon och surkål

Borsjtj med bacon och surkål

Publicerat:

Tillagningstid:

Dottern Satu och mamma Elena lagar borsjtj med bacon och surkål.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 3
    medelstora rödbetor
  • 1/5
    vitkål
  • 2dl
    surkål
  • 1
    morot
  • 2dl
    kokta vita bönor
  • 2
    gula lökar
  • 1liter
    vatten
  • 3–4
    klyftor vitlök
  • 2msk
    ketchup eller tomatpasta
  • ½dl
    dill
  • ½dl
    persilja
  • lite lätt bacon

Till servering

  • smetana eller rysk yoghurt
  • bröd
  • dill- och persiljekvistar

Så lagar du

1. Riv eller strimla rödbetor, vitkål och morot. Hacka löken.

2. Koka cirka 1 liter vatten i en vattenkokare under tiden (för att spara tid). Lägg allt i en kastrull och häll i kokande vatten. Låt koka i 10–15 minuter.

3. Medan soppan kokar: tärna och fräs lite lätt bacon i stekpanna, riv eller hacka vitlök, hacka dill och persilja. Spara en liten kvist av både för deklarationen.

4. Tillsätt surkål, ketchup och bönor och låt koka 5 minuter till.

5. Lägg i bacon och vitlök och stäng av värme. Vitlök ska inte kokas utan soppan ska ha ganska starkt vitlöksmak. Låt soppan vila på spisen i 5–10 minuter.

6. Servera med smetana (rysk surad grädde) eller rysk yoghurt (lättare att få tag i) och gott bröd. Strö över dill och persilja och dekorera med dillkvistar och persiljekvistar.

Dela det här receptet med dina vänner!