Borsjtj med bacon och surkål

Publicerat:
2017-08-31Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 3medelstora rödbetor
- 1/5vitkål
- 2dlsurkål
- 1morot
- 2dlkokta vita bönor
- 2gula lökar
- 1litervatten
- 3–4klyftor vitlök
- 2mskketchup eller tomatpasta
- ½dldill
- ½dlpersilja
- lite lätt bacon
Till servering
- smetana eller rysk yoghurt
- bröd
- dill- och persiljekvistar
Så lagar du
1. Riv eller strimla rödbetor, vitkål och morot. Hacka löken.
2. Koka cirka 1 liter vatten i en vattenkokare under tiden (för att spara tid). Lägg allt i en kastrull och häll i kokande vatten. Låt koka i 10–15 minuter.
3. Medan soppan kokar: tärna och fräs lite lätt bacon i stekpanna, riv eller hacka vitlök, hacka dill och persilja. Spara en liten kvist av både för deklarationen.
4. Tillsätt surkål, ketchup och bönor och låt koka 5 minuter till.
5. Lägg i bacon och vitlök och stäng av värme. Vitlök ska inte kokas utan soppan ska ha ganska starkt vitlöksmak. Låt soppan vila på spisen i 5–10 minuter.
6. Servera med smetana (rysk surad grädde) eller rysk yoghurt (lättare att få tag i) och gott bröd. Strö över dill och persilja och dekorera med dillkvistar och persiljekvistar.