Bouillabaisse med rouille

Publicerat:
2016-12-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Bouillabaisse
- 400gbenfri fisk och skaldjur, i bitar (välj dina favoriter)
- ca 2litergod fiskbuljong eller delvis skaldjursbuljong
- 1stnät färska blåmusslor
- 2stgula lökar, hackade
- 3stvitlöksklyftor, hackade
- 2stmorötter, hackade
- ½stfänkål, hackad
- 1stkuvert saffran
- ¾dltomatpuré
- 1burk(ar)hela tomater
- 1tsktimjan, torkad
- 4dlvitt vin, torrt
- olivolja till stekning
Till avsmakning
- 1stapelsin
- 2mskpastis (valfritt, ersätt ev. med 1-2 stjärnanis)
- salt och vitpeppar
Till servering
- finstrimlade grönsaker (fänkål, morot och purjolök)
- varmt bröd
Rouille
- 1stgrillad paprika, i bitar
- ½tsksambal (valfritt)
- 1nypa(or)saffran
- 2tskfransk senap
- 1mskrödvinsvinäger eller pressad citron
- 2stvitlöksklyftor
- 2stäggulor
- 2dlrapsolja eller hälften olivolja
- salt och vitpeppar
Så lagar du
Grunden till soppan är en riktigt bra fiskbuljong. Det kan man hitta i många välsorterade butiker – eller koka din egen. Jag brukar även koka ett nät blåmusslor. Spadet blir perfekt i soppan och de hela musslorna lägger jag i soppan vid servering.
Bouillabaisse
1. Fräs lök, vitlök, morot, fänkål och saffran i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och timjan, fräs ca 1 minut, häll på vin. Koka upp. Häll i tomater, buljong och spadet från musselkoket. Låt koka cirka en timme. Gör rouille (se nedan) under tiden.
2. Mixa soppan slät, sila om du vill ha en slät soppa. Koka upp, späd med vatten om soppan blivit för tjock. Smaka av med lite rivet apelsinskal och pressad apelsin, pastis, salt och peppar.
3. Lägg i fiskbitarna just innan servering, låt soppan sjuda försiktigt några minuter. Lägg i grönsaksstrimlor och musslor. Servera med rouille eller vitlöksmajonnäs och varmt bröd att bryta och fånga upp den härliga, mustiga soppan med.
Rouille
1. Mixa paprika, sambal, saffran, senap och citron. Fortsätt mixa och tillsätt äggulor och sedan olja, först försiktigt. Mot slutet tillsätt vitlök.
2. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om du önskar tunnare konsistens.
Tips
Min fisksoppa kokar jag på känsla, det är ett speciellt hantverk och med alla faktorer så är det extra svårt att göra ett exakt recept. Mitt tips är att smaka av extra noga och om mycket vätska kokar bort, tillsätt mer vatten.