Bräserad bläckfisk på franskt vis
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
- 1,5kgminibläckfisk
- 10stvitlöksklyftor
- färsk ingefära
- 1 1/4dlsherryvinäger
- 1 dlolivolja
- 1/2 dlhonung
- 3stmorötter
- 3stblekselleri
- 2 1/ dlolivolja
- färsk ingefära
- 8stsmå salladslökar
- 1stfärskt fänkålsstånd
- 150gbaconben
- 1mskhavssalt
- 1knippa(or)färsk timjan
- 1/2dlråsocker
- 1 dlrödvin
Så lagar du
Först bläckfisken:
Skär av armarna under "näbben" på bläckfisken. Skär bort "näbben", vänd sedan kroppen ut och in. Ta ut bläcksäcken och innanmätet. Dra loss skinnet från huvudet och armarna under rinnande vatten. Skölj och låt rinna av. Skär kroppen i två delar.
Stöt vitlöken, ingefäran och saltet i en mortel. Rör i vinäger och olja. Lägg bläckfiskarna i en skål och häll över blandningen, tillsätt honungen. Blanda ordentligt med händerna. Täck och kyl i 1 tim.
Sedan grönsakerna och bacon:
Skala morötterna, skär dem i 4 delar på längden och skiva. Klyv selleristjälkarna på längden och skiva. Hetta upp oljan i en stor, tjockbottnad gryta. Lägg i ingefära, morötter, selleri, lök, fänkål, baconben och extra salt. Fräs på hög värme, rör då och då i 5 min. Minska värmen och låt puttra i 10 min. tills grönsakerna är lätt brynta. Lägg i timjan och socker, öka värmen och låt puttra i 2 min. till.
Blanda allt:
Häll marinaden av bläckfiskarna och spara den. Fräs upp bläckfiskarna i grytan på hög värme. Häll i den sparade marinaden och vinet och låt koka upp. Minska värmen och låt puttra med lock i ca 45 min. tills bläckfisken är mör.