Bräserad rådjursbog med soja och ingefära

Publicerat:
2020-09-04Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1strådjursbog (ca 1-1,2 kg med ben)
- 2stlökar
- 1sthel vitlök
- 1ströd chili
- 5stsalladslökar
- 1stmorot
- 2litervatten
- 1bit(ar)kombu alg
- 2dltorkad svamp (trattkantareller eller karljohan)
- 1bit(ar)ingefära, ca 5 cm
- 1msksesamolja
- 1dlsoja
- 1dlmisopasta
Glaze
- 1dlsoja
- 1dlmirin
- ½dlsvart vitlök
- 1tskrisvinäger
Strimlade grönsaker (till servering)
- 1stmorot
- 1bit(ar)rättika, 10 cm
- 1bit(ar)purjolök, 10 cm
Så lagar du
1. Börja med att bryna rådjuret ordentligt runt om i olja.
2. Skär lök, salladslök, morot, chili och vitlök i större bitar och låt de bryna med en stund.
3. Tillsätt vatten så det täcker läggen och låt koka upp. Skumma bort äggviteämnena och tillsätt resterande ingredienser efter 10 minuter. Lyft ur kombualgen och låt det fortsätta sjuda i cirka 1,5-2 timmar under lock.
4. Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull och låt småputtra 20 minuter till simmig konsistens.
5. När köttet börjar lossna från benet är det klart. Lyft försiktigt upp bogen och sila bort vätskan. Låt svalna och torka lite, pensla det med glaze och griljera köttet i ugnen på 250 grader grill.
6. Smaka upp den avsilade buljongen med salt och peppar och servera med udonudlar, glaserat rådjurbog, lite strimlade grönsaker, rostade sesamfrön och marinerade kantareller.
Tips
Rådjursbogen kan du lätt ersätta med t ex ett fläsklägg, men tänk då på att koktiden kan öka något.
Bogen är även god att äta till en potatispuré om du inte är en fan av nudlar.