Brasiliansk linssoppa med kål

Publicerat:
2021-12-01Tillagningstid:
Sopa de lentilha e couve! I Brasilien serveras denna soppa oftast på nyårsdagen. Enligt tradition sägs linser ge tur och att ha det i årets första måltid kan bringa tur och välfärd.
Ingredienser
4portioner
- 2dltorkade gröna linser
- ca 1,5litervatten
- 2lagerblad
- 1grönsaksbuljong (eller 1 msk grönsaksfond)
- 1gul lök
- 2klyftor vitlök
- 1tomat
- 2morötter
- 150gsvartkål (eller grönkål)
- olja (till stekning)
- 1tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- citron, till servering
Så lagar du
- Koka linserna i vatten med lagerblad och buljongtärningar under lock tills linserna mjuknar, ca 20 minuter. Under tiden kan du förbereda grönsakerna.
- Hacka lök och tomat i tärningar, morot i slantar och grönkål grovt.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök tills den får färg. Vänd sedan i morot och grönkål, stek i 2–3 minuter.
- Vänd i tomat och stek lite till.
- Vänd ner grönsakerna med linserna, smaka av med salt och peppar.
- Låt soppan puttra i ca 10–15 minuter under lock.
- Pressa gärna över citron vid servering.