Brässerad oxkind med rödvinssås

Publicerat:
2012-10-29Ingredienser
4portioner
- 2stoxkinder, á 600 g styck
- 2 stmedelstora morötter
- 1stmedelstor lök
- 1stliten rotselleri
- 4dlrödvin
- 1dlrödvinsvinäger
- 2dlutspädd oxfond
- 2mskrapsolja
- 2stlagerblad
- 5stvitpepparkorn
- 1 kgmandelpotatis
- 3dlmjölk
- 1dlgrädde
- 4msksmör
- 200gfärska trattkantareller
- 1kruk(or)kruspersilja
- maizena + vatten
- salt och nymalen vitpeppar
Så lagar du
1. Putsa av senor från oxkinderna, värm upp rapsoljan i tryckkokaren alt stekgrytan. Lägg i oxkinderna och stek på hög temperatur, när oxkinderna har fått en gyllenbrunfärg på bägge sidor lyft upp och låt vila.
2. Ansa och skär ner morötter, lök samt rotselleri i sockerbitsstora bitar, stek dom i samma fett och samma gryta som oxkinderna i ca 5 minuter.
3. Lägg tillbaka oxkinderna, slå på fond, rödvin, vinäger samt lagerblad och vitpepparkorn.
4. På med locket och låt koka på låg temperatur ca 3 timmar i tryckkokare samt ca 6-7 timmar i stekgryta med lock. Köttet skall när det är färdigt ”falla isär” , om man använder stekgryta kan man behöva späda med vatten då och då.
5. Under tiden köttet kokar, skala potatisen och koka den i saltat vatten, ca 20 minuter. Blanda mjölk, grädde och 2 msk smör, koka upp i en kastrull, häll av vattnet från potatisen och pressa i en bunke. Späd sedan under omrörning med den heta gräddmjölken.
6. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
7. Ansa och stek trattkantarellerna i 2 msk smör, smaka av med salt.
8. Lyft försiktigt upp köttet och lägg åt sidan, sila såsen i en kastrull, red eventuellt av med maizena. Skiva köttet och lägg på tallrik, slå på sås samt strö över trattkantareller samt hackad kruspersilja.
9. Servera med mandelpotatispurén samt med helsalt gurka.