Brässerad oxkind med rödvinssås

Brässerad oxkind med rödvinssås

Publicerat:

samt smörstekta trattkantareller & mandelpotatispuré

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    oxkinder, á 600 g styck
  • 2 st
    medelstora morötter
  • 1st
    medelstor lök
  • 1st
    liten rotselleri
  • 4dl
    rödvin
  • 1dl
    rödvinsvinäger
  • 2dl
    utspädd oxfond
  • 2msk
    rapsolja
  • 2st
    lagerblad
  • 5st
    vitpepparkorn
  • 1 kg
    mandelpotatis
  • 3dl
    mjölk
  • 1dl
    grädde
  • 4msk
    smör
  • 200g
    färska trattkantareller
  • 1kruk(or)
    kruspersilja
  • maizena + vatten
  • salt och nymalen vitpeppar

Så lagar du

1. Putsa av senor från oxkinderna, värm upp rapsoljan i tryckkokaren alt stekgrytan. Lägg i oxkinderna och stek på hög temperatur, när oxkinderna har fått en gyllenbrunfärg på bägge sidor lyft upp och låt vila.

2. Ansa och skär ner morötter, lök samt rotselleri i sockerbitsstora bitar, stek dom i samma fett och samma gryta som oxkinderna i ca 5 minuter.

3. Lägg tillbaka oxkinderna, slå på fond, rödvin, vinäger samt lagerblad och vitpepparkorn.

4. På med locket och låt koka på låg temperatur ca 3 timmar i tryckkokare samt ca 6-7 timmar i stekgryta med lock. Köttet skall när det är färdigt ”falla isär” , om man använder stekgryta kan man behöva späda med vatten då och då.

5. Under tiden köttet kokar, skala potatisen och koka den i saltat vatten, ca 20 minuter. Blanda mjölk, grädde och 2 msk smör, koka upp i en kastrull, häll av vattnet från potatisen och pressa i en bunke. Späd sedan under omrörning med den heta gräddmjölken.

6. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

7. Ansa och stek trattkantarellerna i 2 msk smör, smaka av med salt.

8. Lyft försiktigt upp köttet och lägg åt sidan, sila såsen i en kastrull, red eventuellt av med maizena. Skiva köttet och lägg på tallrik, slå på sås samt strö över trattkantareller samt hackad kruspersilja.

9. Servera med mandelpotatispurén samt med helsalt gurka. 

Dela det här receptet med dina vänner!