Bretzel

Publicerat:
2016-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
25 - 30portioner
Fördeg
- 250gvatten (ca 25°C)
- 15gjäst
- 350gvetemjöl (special eller liknande)
Bortgörning
- 300gvatten (ca 25°C)
- 20gjäst
- 770gvetemjöl (special eller liknande)
- 15ghonung
- 55gsmör
- 25gsalt
Bretzelbad
- 100gkaustiksoda
- 2000gvatten (2l)
Så lagar du
Fördeg
1. Lös jästen i vattnen.
2. Tillsätt mjölet och knåda på låg hastighet i ca 8-10 minuter.
3. Täck bunken och låt degen vila i ca 2 timmar. Tillsätt därefter bortgörningen.
Bortgörning
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt spadet i fördegen.
2. Tillsätt mjöl, honung och smör och knåda degen på låg hastighet i ca 10-12 minuter.
3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i ca 4 minuter.
4. Låt degen vila (gärna i en inoljad plastlåda) i ca 40 minuter.
5. Dela degen i bitar som väger ca 65 gram. Rulla ut dem som korvbröd och låt dem spänna av i ca 5 minuter.
6. Forma degbitarna till kringlor. Lägg kringlorna på en plåt och låt dem jäsa långsamt i kylen i ca 2 timmar.
Bretzelbad och gräddning
Varning: Kaustiksoda är frätande så var noga med att inte låta lagen komma i kontakt med huden.
Att få tag på ren kaustiksoda kan vara svårt. Använd ren kaustiksoda utan tensider. Använd hela diskhandskar och skyddsglasögon.
Arbeta INTE på träytor, det blir väldigt fula märken av lagen.Rostfria ytor går bra.
1. Koka försiktigt upp 1000 g (1l) vatten och 100 g kaustiksoda. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt resten av vattnet. Blandningen skall hålla ca 35-40 grader när man doppar degen.
2. Obs! Använd en hålslev, skyddshandskar och skyddsglasögon när du doppar degen. Låt degen ligga i lagen ca 5 sekunder innan du tar upp den och lägger den på bakpapper eller bakduk.
3. Strö lite flingsalt över kringlorna och sätt gärna ett snitt i degen. Grädda kringlorna på 230 grader i ca 10-15 minuter beroende på ugn.