Brie- och salamispäckad burgare med baconmajonnäs

Publicerat:
2017-06-16Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 600gnötfärs, gärna högrev
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- 8-12skiva(or)salami
- 50-75gbrieost
Tomatröra
- 250gkörsbärstomater
- 1krmsalt
- 1tsksocker
Baconmajonnäs
- 2paketbacon, 280 g
- 2mskrapsolja
- 2äggulor
- 2mskdijonsenap
- 1mskäppelcider- eller vitvinsvinäger
- ev salt och peppar
Servering
- 2ciabattabröd + lite olja
- blandad sallad + lite olja
- 2färska rödlökar
- rostade solros- eller pumpakärnor
Så lagar du
1. Börja med baconmajon. Tärna bacon så fint du kan. Värm oljan i en stekpanna, tillsätt bacon och fräs under omrörning på medelvärme 15–20 minuter, så det fräser brunt och knaprigt i sitt eget fett.
2. Sila av baconfettet genom trådsil ner i en värmetålig kanna – du behöver totalt 2 dl fett, tillsätt rapsolja till rätt mängd. Låt svalna.
3. Vispa ihop äggulor och senap i en skål. Tillsätt bacon/oljeblandningen först droppvis, sen i fin stråle under ständig vispning till en majonnäs. Tillsätt vinäger och hackad bacon, smaka ev av med salt och peppar. Ställ kallt, majon håller minst tre dygn i kyl.
4. Tomatröra: Skölj tomaterna och lägg i en skål. Mosa dem grovt med gaffel. Lägg över i en kastrull, låt dem puttra på medelvärme med socker och salt tills den mesta vätskan kokat in. Låt svalna.
5. Burgare: Blanda färsen med salt och peppar, forma till 8 platta biffar. Fördela salami och kantskuren, tunt skivad brie i mitten på 4 av dem, täck med de andra biffarna. Tryck till ordentligt runt kanterna.
6. Dela ciabattan på längden, pensla med olja och rosta vackert bruna i ugn på 225 grader. Stek eller grilla hamburgarna.
7. Fördela sallad på 4 tallrikar, ringla lite olja över. Lägg upp bröden, fördela tomatröran, lägg på burgarna, skivad rödlök och en rejäl klick baconmajo. Toppa med rostade frön.