Bröd i gjutjärnsgryta

Publicerat:
2017-03-09Ingredienser
20portioner
- 260grostat rågmjöl
- 660gvatten
- 350grågsurdeg
- 620gvetemjöl, special eller liknande
- 50gpumpakärnor, rostade
- 35gsalt
Så lagar du
Dag 1
1. Rosta pumpakärnorna tills de fått lite färg i 210 grader (ca 6–12 minuter).
2. Sprid ut rågmjölet på en plåt med bakplåtspapper och rosta det på 210 grader i ca 15–20 minuter.
3. Rör i mjölet lite då och då tills de fått en mörkare ton.
4. Låt rågmjölet svalna och blanda det med vetemjölet, surdegen, vattnet i en degblandare i ca 10 minuter (om du knådar för hand så knåda tills bra gluten uppstår). Tillsätt sedan salt och rostade pumpakärnor och blanda på låg hastighet i ytterligare ca 3–4 minuter.
5. Lägg degen i en inoljad (raps- eller solrosolja) plastlåda med lock i 45 minuter.
6. Stöt och vik degen och låt den ligga ytterligare 45 minuter i lådan.
7. Stöt och vik degen en gång till och låt degen ligga i lådan i 40 minuter.
8. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bord och forma försiktigt två limpor utan att stöta ur luften.
9. Lägg degen i två mjölade korgar (eller korgar försedd med duk).
10. Låt korgarna med degarna stå i kylen minst 24 timmar eller helst ca 36 timmar.
Dag 2
1. Sätt en gjutjärnsgryta med lock i ugnen på 250 grader minst 45 minuter före användning.
2. Vänd ut degen på ett bakplåtspapper med ca måtten 30x30 cm.
3. Snitta önskat mönster i brödet med en vass kniv eller ett rakblad.
4. Ta ut grytan ur ugnen och lyft med hjälp av bakplåtspappret ner degen i grytan. Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen.
5. Sänk temperaturen till 225 grader och grädda brödet i grytan i ca 45–50 minuter.
6. Lyft ur brödet ur grytan och ställ det på ett ugnsgaller.
7. Fortsätt att grädda brödet i ugnen i ca 10–15 minuter.
8. Tänk på att placera grytan i ugnen igen om du vill grädda det andra brödet.