Brödpudding med vaniljsås

Publicerat:
2016-03-17Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 200gvitt bröd
- 2ägg
- 1,5dlvispgrädde
- 1dlstandardmjölk
- 50gsmör
- 120gströsocker
- 15gmuscovadosocker
- ½tskkrossade kardemummakärnor
- 4clrom eller konjak (beroende på smak)
- 1krmsalt
- 50grussin
- 1mango, skalad och tärnad
- 1msklimesaft
- rivet skal av en lime
Vaniljsås
- 0,5vaniljstång
- 2dlvispgrädde
- 40gströsocker
- 2äggulor
Så lagar du
Brödpudding
1. Lägg russinen i blöt med romen eller konjaken, det rivna limeskalet och mjölken i kylen i ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 185 grader. Skär brödet i 2 cm kuber. Skär mangon i ca 1 cm kuber.
3. Vispa ihop grädde, ägg och salt till en smet.
4. Smält smör, socker, muscovadosocker, limesaft i en kastrull. Tillsätt kardemumma och låt det koka under omrörning i ca 3 minuter. Låt svalna.
5. Tillsätt russin, mango, bröd, och äggsmeten. Vänd runt smeten så att brödbitarna blir ordentligt marinerade.
6. Häll upp puddingen i önskad ugnsfast form och grädda formen/formarna på 185 grader i ca 20-30 minuter eller tills smeten ”stannat”.
Vaniljsås
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull tillsammans med grädden, lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak).
2. Koka upp vanilj och grädde och låt dra i ca 20 minuter. Vispa äggulor och socker fluffigt.
3. Koka på nytt upp grädden och vaniljen och häll den under omrörning över sockret och äggulan.
4. Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och koka upp under ständig omrörning tills första bubblan visar sig. Häll direkt såsen genom en sil (för att få bort eventuella ägg klumpar) ner i en kall bunke.
5. Lägg tillbaka vaniljstången i såsen och låt den ligga där och ”dra”. Ställ såsen i kylen.