Bröllopstårta

Bröllopstårta

Publicerat:

Imponera stort med en hemmagjord tårta på bröllopet!

Ingredienser

30portioner

Anslagsbotten

  • 10st
    ägg
  • 425g
    socker
  • 250g
    vetemjöl
  • 100g
    potatismjöl
  • 2tsk
    bakpulver

Vaniljkräm

  • 1st
    vaniljstång
  • 6dl
    mjölk
  • 150g
    socker
  • 6st
    äggulor
  • 50g
    majsstärkelse
  • 30g
    smör

Fyllning, dekor och montering

  • 450g
    frysta hallon
  • 1liter
    grädde
  • 1,2kg
    vit marsipan
  • 3st
    oasis i liten form
  • färska blommor
  • sidenband

Så lagar du

Anslagsbotten
Sätt ugnen på 175°C varmluft. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formar. 16, 20 och 24 cm i diameter. Grädda i ca 30 min. den större botten kan behöva 5 min. extra. Kontrollera med provsticka så kakan är torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vanilj, vaniljstång och mjölken i en tjockbottnad kastrull. Vispa äggula, socker och majsstärkelse luftigt i en bunke. Häll mjölken under vispning i bunken, häll tillbaka i kastrullen. Koka upp krämen ordentligt och sjud under omrörning i 2-3 min. Häll krämen i bunken och tillsätt smör, rör slät och plasta. Kyl så snabbt som möjligt. Rör ihop krämen innan användning.

Fyllning, dekor och montering
Skär tårtbotten i 3 lika stora delar. Spritsa en kant med vaniljkräm 1 cm in på första tårtbotten. Lägg på frysta hallon innanför vaniljkrämen. Lägg på en klick med vispad grädde och stryk ut. Lägg på nästa botten och stryk på ett lager vaniljkräm. Lägg på vispad grädde och stryk rakt. Lägg på sista botten. Sätt tårtorna på fat eller bricka i kylen.

Börja med den största tårtan, stryk upp den jämt med vispad grädde. Kavla marsipanen tunt, ca 3 mm och klä in tårtan, skär rent runt kanten. Fortsätt med den mellersta tårtan och avsluta med den minsta. Sätt på tårtbricka eller fat.

Fukta oasis med vatten och gör tre små buketter av blommor. Klä tårtorna med sidenband på kanten och sätt på blombuketterna innan servering.

Tips!
Tårtorna kan med fördel läggas ihop dagen innan och täckas med plastfilm och förvaras i kyl. Dag 2 stryks de upp med grädde och kläs in med marsipan.

Dela det här receptet med dina vänner!