Bröllopstårta med tre nivåer

Publicerat:
2016-06-13Ingredienser
50portioner
Nivå 1, botten: Morotskaka
- 2½dlsolrosolja
- 3½dlströsocker
- 4dlfinrivna morötter
- 3ägg
- ½tsksalt
- 1tskkanel
- 1tskriven muskotnöt
- 4dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1tskbikarbonat
- 1dlgrovhackade valnötter
Nivå 1, fyllning: Cream cheese-topping
- 600gcream cheese
- 150gsmör
- 360gflorsocker
- 1citron, zesten (det gula skalet, strimlat) + saften från halva
Nivå 2, botten: Mockatårta
- 6dlvetemjöl
- 4½dlsocker
- 3dlkakao
- 2mskbakpulver
- 1mskvanilj
- 1½tsksalt
- 3stora ägg
- 2dlsolrosolja
- 3½dlmjölk
- 3dlvarmt kaffe
Nivå 2, fyllning: Chokladkräm
- 2½dlvispgrädde
- 250gmörk choklad 70%
- 1mskmörk rom
Italiensk maräng
- 3dlsocker
- 1dlvatten
- 250gäggvita
- 3msksocker
Nivå 3, botten: Citronbotten
- 4ägg
- 2dlsocker
- 1dlvetemjöl
- 1dlpotatismjöl
- 2tskbakpulver
- 1citron, det rivna skalet
Nivå 3, fyllning: Vaniljkräm
- 5dlmjölk
- 1stvaniljstång el. 2 tsk vaniljsocker
- 1½dlsocker
- 6stäggulor
- 5mskmajsstärkelse
- 50gsmör
Nivå 3, fyllning: Hallontopping
- 1dlhallonsylt
- 1ask(ar)hallon
- 3dlvispgrädde
Så lagar du
Nivå 1: Morotskaka med cream cheese-topping
Botten: Morotskaka
1. Vispa olja och socker tills det blir ljust.
2. Blanda i rivna morötter och vispa sedan ner äggen ett i sänder. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
3. Smörj och bröa en springform eller klä den med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda kakan i 170° i ca 40 minuter.
Cream cheese-topping
Smält smöret och blanda med florsocker. Låt det svalna helt. Blanda samman smörblandningen med cream cheese, citronsaft och skal. Toppa din morotskaka.
Nivå 2: Mockatårta med choklad och rom
Chokladbotten
1. Vispa samman alla de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg, mjölk och olja i en annan bunke.
2. Blanda i de torra ingredienserna i äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt det varma kaffet.
3. Häll smeten i en stor tårtform eller 2 st springformar som är smorda och pudrade med kakao.
4. Grädda i 160° ca 30 minuter eller tills stickan är torr när du testar kakan. Låt svalna.
5. Varva bottnarna med chokladkräm och servera med grädde.
Chokladkräm
1. Koka upp grädden i en kastrull. Ta av från spisen och blanda ner chokladen med en handvisp. Tillsätt rom och låt svalna i rumstemperatur.
2. När den har svalnat men inte stelnat, blanda samman med hälften av mängden italiensk maräng enligt recept nedan (resten av marängen används för att dekorera tårtan med).
Italiensk maräng
1. Koka upp 3 dl socker med 1 dl vatten till exakt 124° Celsius.
2. Medan detta pågår, vispa äggvitan till ett tjockt och fint skum med 3 msk socker i en stor bunke. Försök att få detta klart samtidigt som sockerlagen når 124 grader.
3. Häll i den heta sockerlagen i marängen och fortsätt att vispa ända tills marängen är kall.
Nivå 3: Citron- och vaniljkaka med hallon
Citronbotten
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
2. Sikta ner den torra blandningen i äggblandningen och vispa samman till en slät och fin smet. Riv ner citronskal.
3. Slå upp i en smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i 175° ca 40 minuter eller tills bakstickan är torr när du testar kakan.
Vaniljkräm
1. Koka upp mjölk, vanilj och socker.
2. Vispa samman äggulor och majsstärkelse i en bunke.
3. Slå den varma mjölken över ägguleblandningen och vispa rejält.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp under kraftig vispning. Ta genast av från spisen och vispa kraftigt i ca 30 sekunder.
5. Vispa i smöret och låt vaniljkrämen svalna.
Hallontopping & montering
Dela citronbottnen i tre delar. Bred vaniljkräm på en, hallonsylt och färska hallon på nästa annan och toppa med vispad grädde.
Tårtmontering & dekoration
1. Klä varje tårtnivå runt om med den resterande italienska marängen. Stapla dem försiktigt på varandra, antingen traditionellt centrerat, eller med de mindre nivåerna förskjutna mot ena kanten.
2. Bränn av marängen med en handhållen köksbrännare så att den får lite snyggt ojämn brun yta.
3. Dekorera med ätliga blommor av sockerpaste, och färga om du vill med pulverfärg och pensel. Använd gärna även ätliga blommor. Tips: Se instruktionsklipp om tårtdekorationer!