Bröllopstårta med tre nivåer

hög tårta med blomdekorationer

Publicerat:

Den här fantastiska tårtan består av tre bottnar och tre fyllningar med olika smaker. Räkna med ett par dagars arbete för att sätta samman hela tårtan, som räcker till ett 50-tal gäster. Du måste inte göra allt – Det går utmärkt att baka varje del för sig och bara njuta av den!

Ingredienser

50portioner

Nivå 1, botten: Morotskaka

  • dl
    solrosolja
  • dl
    strösocker
  • 4dl
    finrivna morötter
  • 3
    ägg
  • ½tsk
    salt
  • 1tsk
    kanel
  • 1tsk
    riven muskotnöt
  • 4dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    bikarbonat
  • 1dl
    grovhackade valnötter

Nivå 1, fyllning: Cream cheese-topping

  • 600g
    cream cheese
  • 150g
    smör
  • 360g
    florsocker
  • 1
    citron, zesten (det gula skalet, strimlat) + saften från halva

Nivå 2, botten: Mockatårta

  • 6dl
    vetemjöl
  • dl
    socker
  • 3dl
    kakao
  • 2msk
    bakpulver
  • 1msk
    vanilj
  • tsk
    salt
  • 3
    stora ägg
  • 2dl
    solrosolja
  • dl
    mjölk
  • 3dl
    varmt kaffe

Nivå 2, fyllning: Chokladkräm

  • dl
    vispgrädde
  • 250g
    mörk choklad 70%
  • 1msk
    mörk rom

Italiensk maräng

  • 3dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • 250g
    äggvita
  • 3msk
    socker

Nivå 3, botten: Citronbotten

  • 4
    ägg
  • 2dl
    socker
  • 1dl
    vetemjöl
  • 1dl
    potatismjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1
    citron, det rivna skalet

Nivå 3, fyllning: Vaniljkräm

  • 5dl
    mjölk
  • 1st
    vaniljstång el. 2 tsk vaniljsocker
  • dl
    socker
  • 6st
    äggulor
  • 5msk
    majsstärkelse
  • 50g
    smör

Nivå 3, fyllning: Hallontopping

  • 1dl
    hallonsylt
  • 1ask(ar)
    hallon
  • 3dl
    vispgrädde

Så lagar du

Nivå 1: Morotskaka med cream cheese-topping

Botten: Morotskaka
1. Vispa olja och socker tills det blir ljust.

2. Blanda i rivna morötter och vispa sedan ner äggen ett i sänder. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner i smeten.

3. Smörj och bröa en springform eller klä den med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda kakan i 170° i ca 40 minuter.

Cream cheese-topping
Smält smöret och blanda med florsocker. Låt det svalna helt. Blanda samman smörblandningen med cream cheese, citronsaft och skal. Toppa din morotskaka.

Nivå 2: Mockatårta med choklad och rom

Chokladbotten
1. Vispa samman alla de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg, mjölk och olja i en annan bunke.

2. Blanda i de torra ingredienserna i äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt det varma kaffet.

3. Häll smeten i en stor tårtform eller 2 st springformar som är smorda och pudrade med kakao.

4. Grädda i 160° ca 30 minuter eller tills stickan är torr när du testar kakan. Låt svalna.

5. Varva bottnarna med chokladkräm och servera med grädde.

Chokladkräm
1. Koka upp grädden i en kastrull. Ta av från spisen och blanda ner chokladen med en handvisp. Tillsätt rom och låt svalna i rumstemperatur.

2. När den har svalnat men inte stelnat, blanda samman med hälften av mängden italiensk maräng enligt recept nedan (resten av marängen används för att dekorera tårtan med).

Italiensk maräng
1. Koka upp 3 dl socker med 1 dl vatten till exakt 124° Celsius.

2. Medan detta pågår, vispa äggvitan till ett tjockt och fint skum med 3 msk socker i en stor bunke. Försök att få detta klart samtidigt som sockerlagen når 124 grader.

3. Häll i den heta sockerlagen i marängen och fortsätt att vispa ända tills marängen är kall.

Nivå 3: Citron- och vaniljkaka med hallon

Citronbotten
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

2. Sikta ner den torra blandningen i äggblandningen och vispa samman till en slät och fin smet. Riv ner citronskal.

3. Slå upp i en smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i 175° ca 40 minuter eller tills bakstickan är torr när du testar kakan.

Vaniljkräm
1. Koka upp mjölk, vanilj och socker.

2. Vispa samman äggulor och majsstärkelse i en bunke.

3. Slå den varma mjölken över ägguleblandningen och vispa rejält.

4. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp under kraftig vispning. Ta genast av från spisen och vispa kraftigt i ca 30 sekunder.

5. Vispa i smöret och låt vaniljkrämen svalna.

Hallontopping & montering
Dela citronbottnen i tre delar. Bred vaniljkräm på en, hallonsylt och färska hallon på nästa annan och toppa med vispad grädde.

Tårtmontering & dekoration

1. Klä varje tårtnivå runt om med den resterande italienska marängen. Stapla dem försiktigt på varandra, antingen traditionellt centrerat, eller med de mindre nivåerna förskjutna mot ena kanten.

2. Bränn av marängen med en handhållen köksbrännare så att den får lite snyggt ojämn brun yta.

3. Dekorera med ätliga blommor av sockerpaste, och färga om du vill med pulverfärg och pensel. Använd gärna även ätliga blommor. Tips: Se instruktionsklipp om tårtdekorationer!

Dela det här receptet med dina vänner!