Brunsviger – kaka med farinfyllning

Publicerat:
2016-04-04Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Deg
- ¼literhelmjölk (minst 3,5% fett)
- 50gjäst
- 100gmjukt smör
- 2msksocker
- 1tsksalt
- 1nypa(or)kardemumma
- 4stägg
- 600–650gvetemjöl
- neutral olja för att smörja långpannan
Fyllning
- 200gsmör
- 200gfarinsocker
Så lagar du
1. Värm mjölken till ca 50°. Knåda jäst, ägg, mjölk, socker, kardemumma, salt och ¾ delar av mjölet. Använd gärna bakmaskin.
2. Tillsätt det mjuka smöret och resten av mjölet. Rör om tills du får en slät och mycket smidig deg. Det är viktigt att inte använda för mycket mjöl – degen bör vara något flytande.
3. Smörj en stor bakplåt med neutral olja och stjälp över degen på bakplåten. Låt degen vila i 5 minuter innan du sprider ut den, så att den fyller hela formen. Låt degen jäsa 1 timme.
4. Smält samman smör och farinsocker, på svag värme i en liten kastrull. Blandningen måste vara sammanvärmd till en enhetlig massa innan den sprids över den jästa degen.
5. Tryck djupa hål i degen så att fyllningen rinner ner i hålen. Låt degen jäsa ytterligare 15 minuter. Grädda den sedan i ugnen på 200° i ca 30-35 minuter.
Gräddningstiden kan variera, beroende på vilken form och ugn du använder.