Brytbröd med tomat

Publicerat:
2016-06-13Tillagningstid:
Ingredienser
- 250gkrossade tomater
- 6clkallt vatten
- 300gvetemjöl special
- 100ggrahamsmjöl
- 75gsurdeg
- 15gjäst
- 50griven ost
- 25glinfrö
- 2msksoltorkade tomater, hackade
- 10gsalt
Så lagar du
1. Blanda krossade tomater, vatten, hälften av vetemjölet och jästen till en gröt. Tillsätt resten av ingredienserna utom saltet och de hackade soltorkade tomaterna.
2. Knåda i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 30 minuter. Tillsätt saltet och de soltorkade tomaterna och blanda ytterligare 3-4 minuter. Låt degen vila i en smord plastlåda med lock i ca 45 minuter. Vik och slå ihop degen och låt den ligga i lådan ytterligare 40 minuter.
3. Forma små runda bullar som väger ca 30-40 gram. Sätt bullarna med ett litet mellanrum (ca 5 mm) i en smord form eller långpanna. Tips: Varva gärna med rågvetebrödsdeg, så att det blir olika färger i brödraderna. Ställ in formen i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i botten och låt bröden läsa till nästan dubbel storlek. Ta ut degen ur ugnen.
4. Sätt ugnen på 250°. När den nått temperaturen så sätt in formen/ långpannan och spruta lite vatten med blomspruta innan du stänger ugnsluckan. Sänk temperaturen direkt till 210° och baka tills bröden fått bra färg, 15-25 minuter beroende på ugn.