Brytbröd med tomat

runt brytböd på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett gott brytbröd som får färg och smak av krossade och torkade tomater. Baka det gärna ihop med brytbröd på rågvete och gurkmeja för en vacker färgblandning.

Ingredienser

  • 250g
    krossade tomater
  • 6cl
    kallt vatten
  • 300g
    vetemjöl special
  • 100g
    grahamsmjöl
  • 75g
    surdeg
  • 15g
    jäst
  • 50g
    riven ost
  • 25g
    linfrö
  • 2msk
    soltorkade tomater, hackade
  • 10g
    salt

Så lagar du

1. Blanda krossade tomater, vatten, hälften av vetemjölet och jästen till en gröt. Tillsätt resten av ingredienserna utom saltet och de hackade soltorkade tomaterna.

2. Knåda i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 30 minuter. Tillsätt saltet och de soltorkade tomaterna och blanda ytterligare 3-4 minuter. Låt degen vila i en smord plastlåda med lock i ca 45 minuter. Vik och slå ihop degen och låt den ligga i lådan ytterligare 40 minuter.

3. Forma små runda bullar som väger ca 30-40 gram. Sätt bullarna med ett litet mellanrum (ca 5 mm) i en smord form eller långpanna. Tips: Varva gärna med rågvetebrödsdeg, så att det blir olika färger i brödraderna. Ställ in formen i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i botten och låt bröden läsa till nästan dubbel storlek. Ta ut degen ur ugnen.

4. Sätt ugnen på 250°. När den nått temperaturen så sätt in formen/ långpannan och spruta lite vatten med blomspruta innan du stänger ugnsluckan. Sänk temperaturen direkt till 210° och baka tills bröden fått bra färg, 15-25 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!