Brytbröd på vassle

Ett ljust bröd toppat med havregryn ligger uppskuret på en skärbräda i trä.

    Publicerat:

    Förberedelsetid:

    Tillagningstid:

    Planera väl och minska på matsvinnet. Vassle från egentillverkad färskost kan användas till brödbaket. Gott och smart! Detta recept lagar du dag 2 av 3.

    Ingredienser

    • 2dl
      havregryn + 2,5 dl kokande vatten
    • 25g
      jäst
    • 6dl
      vassle, rumsvarmt (kan bytas till mjölk eller vatten)
    • 1dl
      ljust muscovadosocker
    • 3dl
      grahamsmjöl
    • 11dl
      vetemjöl
    • 50g
      smör, rumsvarmt
    • 2tsk
      salt
    • vatten + havregryn

    Så lagar du

    1. Häll kokande vatten över havregrynen och låt stå i en kvart.

    2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet.

    3. Tillsätt havregryn, socker, vassle, (eller mjölk) och mjöl.

    4. Kör degen i maskin och klicka ner smöret lite i taget. Arbeta degen i fem minuter i maskin.

    5. Tillsätt saltet.

    6. Kör degen i ytterligare tio minuter. Degen ska vara lite kladdig men smidig.

    7. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.

    8. Stjälp upp degen på mjölat bord och kavla ut till en stor kaka.

    9. Lägg i långpanna med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i 20 minuter.

    10. Snitta brödet, pensla med vatten och strö över havregryn.

    11. Baka av i ugn på 160 grader i 30-40 minuter.

    12. Låt svalna på galler.

    Dela det här receptet med dina vänner!