Brytbröd på vassle

Publicerat:
2020-12-14Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
- 2dlhavregryn + 2,5 dl kokande vatten
- 25gjäst
- 6dlvassle, rumsvarmt (kan bytas till mjölk eller vatten)
- 1dlljust muscovadosocker
- 3dlgrahamsmjöl
- 11dlvetemjöl
- 50gsmör, rumsvarmt
- 2tsksalt
- vatten + havregryn
Så lagar du
1. Häll kokande vatten över havregrynen och låt stå i en kvart.
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet.
3. Tillsätt havregryn, socker, vassle, (eller mjölk) och mjöl.
4. Kör degen i maskin och klicka ner smöret lite i taget. Arbeta degen i fem minuter i maskin.
5. Tillsätt saltet.
6. Kör degen i ytterligare tio minuter. Degen ska vara lite kladdig men smidig.
7. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
8. Stjälp upp degen på mjölat bord och kavla ut till en stor kaka.
9. Lägg i långpanna med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i 20 minuter.
10. Snitta brödet, pensla med vatten och strö över havregryn.
11. Baka av i ugn på 160 grader i 30-40 minuter.
12. Låt svalna på galler.