Bulle med vallmofyllning

Bulle med vallmofyllning

Publicerat:

Tillagningstid:

Vallmofrön kan sätta ordentlig prägel på bakningen. Här hittar du en variant som konkurrerar med kanelbullen eller krämbullen. Supergod!

Ingredienser

Bulldeg

  • 1,5dl
    mjölk
  • 435g
    vetemjöl special
  • 60g
    socker
  • 110g
    smör, rumstempererat
  • 2g
    salt
  • 8g
    bakpulver
  • 1st
    ägg
  • 25g
    jäst

Vallmofyllning

  • 100g
    vallmofrön
  • 20g
    ströbröd
  • 120g
    mjölk (1,2 dl)
  • 40g
    socker
  • 15g
    brynt smör
  • 1st
    citron, det rivna skalet

Kvargfyllning

  • 250g
    kvarg
  • 1st
    äggula
  • 50g
    socker
  • 1tsk
    vaniljsocker

Så lagar du

Vallmofyllning

1. Bryn smöret och låt det svalna.

2. Blanda vallmofrö, ströbröd och rivet citronskal i en bunke. Koka upp mjölken och häll över vallmofröblandningen. Tillsätt det brynta smöret och rör om.

Kvarg

1. Blanda ihop alla ingredienserna till en smet.

Bulldeg

1. Värm mjölken till ca 25 grader.

2. Lös jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt tills det blir en elastisk och slät deg, gör gärna ett glutenprov. Låt degen vila i en bunke med lock i ca 30 minuter.

3. Dela upp degen i bitar på 40 gram. Forma bitarna till släta runda bollar.

4. Lägg degbollarna på plåt med rejält mellanrum. Tryck till bollarna så att de blir lite platta. Ställ en långpanna med varmvatten i en avslagen ugn. Ställ in plåtarna med bullar och låt dem jäsa till dubbel storlek.

5. Ta ut långpannan med vatten och bullplåtarna och sätt på ugnen på 225 grader.

6. Tryck botten av ett glas i bullen så att en rejäl grop bildas.

7. Spritas i kvargfyllningen och vallmofyllningen så att det blir två rejäla klickar.

8. Sätt in bullarna i ugnen på 225 grader och sänk direkt till 195 grader. Grädda bullarna ca 6-10 minuter beroende på ugn.    

Dela det här receptet med dina vänner!