Buncha – Vietnamesisk soppa

Publicerat:
2019-10-03Tillagningstid:
En kall vietnamesisk soppa med ursprung i Hanoi. Fläskkarrén och fläskfärsbullarna grillas gärna på grill, men kan också köras i ugnen på grillvärme. Rätten äts rumstempererad.
Ingredienser
4portioner
Fläskkarré
- 500gbenfri fläskkarré, i 1 cm strimlor
- 2mskfärsk ingefära, hackad
- 3mskfisksås
- 2mskrisvinäger
Fläskfärsbullar
- 500gfläskfärs
- 2schalottenlökar, finhackade
- 2salladslökar, fint strimlade
- 1klyfta(or)vitlök
- ¾ dlfärsk koriander, hackad
- 2mskfisksås
Buljong
- 1litervatten
- 1dlfisksås
- 1dlrisvinäger
- 1dlrårörssocker
- 2-3små torkade chili, krossade eller piri piri
- 2klyfta(or)vitlök, finhackade
Tillbehör
- några salladsblad, gärna en krusig sort
- 1kruk(or)mynta
- 1kruk(or)koriander
- 4-5salladslökar, strimlade
- 100gböngroddar
- 250gplatta breda risnudlar
- 2lime, klyftade
Så lagar du
Fläskkarré
1. Låt fläskkarrén marinera i ingefära, fisksås och vinäger i en skål i minst 30 minuter.
2. Grilla sedan köttet tills det får fin färg.
Fläskfärsbullar
1. Blanda alla ingredienser till en jämn färs.
2. Forma till köttbullar och grilla dem.
Buljong
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt på medelvärme. Det ska inte koka.
2. Värm främst för att sockret ska lösa sig.
Tillbehör
1. Koka risnudlarna enligt anvisningarna.
2. Lägg upp salladsblad, mynta, koriander, salladslök och böngroddar tillsammans med några köttbullar och grillat kött i skålar. Häll sedan den ljumma buljongen över och garnera med limeklyftor.