Caesarsallad på brysselkål och rostade kikärter

Ceasarsallad i skål

Publicerat:

Caesarsallad är en klassiker som går att variera på många sätt. Originalet innehåller romansallat, olivolja, citronjuice, krutonger, parmesan och ägg, men ofta ser man också kyckling och bacon i caesarsalladen. I varianten du hittar här ingår kikärter och strimlad brysselkål.

Ingredienser

  • 300g
    brysselkål
  • 70g
    babyspenat
  • 200g
    ljust surdegsbröd
  • 0,5dl
    olivolja
  • 0,5tsk
    flingsalt
  • 380g
    kikärtor
  • 2msk
    japansk sojasås
  • 2msk
    rapsolja
  • 1msk
    honung
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 4st
    sardellfiléer
  • 0,5st
    citron
  • 4msk
    kikärtsspad
  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1,5dl
    rapsolja

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Börja med krutongerna. Riv brödet i bitar. Bred ut brödbitarna på en plåt, ringla över oljan och saltet. Grädda i ugnen i ca 5-10 minuter eller tills krutongerna fått lite färg.
  3. Häll av kikärtorna och spara spadet. Blanda alla ingredienser i en skål så att kryddorna fördelas jämnt. Bred ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i 15 minuter.
  4. Förbered såsen. Skala och hacka vitlöken, pressa citronen. Mät upp alla ingredienser förutom oljan i en mixer. Du kan också använda dig av en stavmixer. Mixa först en gång så att allting blandas. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning tills du får en tjock, majonnäsliknande dressing.
  5. Skär stjälken av brysselkålen och strimla kålen fint med matberedarens mandolin eller med en vass kniv. Använder du en vanlig mandolin kan du hålla kvar stjälken som skaft.
  6. Blanda brysselkål, spenat och dressing efter smak. Tillsätt de rostade kikärtorna och toppa med krutongerna.

Dressingen står sig upp till två veckor i kylskåp.

Dela det här receptet med dina vänner!