Caesarsallad på brysselkål och rostade kikärter

Publicerat:
2023-03-03Caesarsallad är en klassiker som går att variera på många sätt. Originalet innehåller romansallat, olivolja, citronjuice, krutonger, parmesan och ägg, men ofta ser man också kyckling och bacon i caesarsalladen. I varianten du hittar här ingår kikärter och strimlad brysselkål.
Ingredienser
- 300gbrysselkål
- 70gbabyspenat
- 200gljust surdegsbröd
- 0,5dlolivolja
- 0,5tskflingsalt
- 380gkikärtor
- 2mskjapansk sojasås
- 2mskrapsolja
- 1mskhonung
- 2tskpaprikapulver
- 2stvitlöksklyftor
- 4stsardellfiléer
- 0,5stcitron
- 4mskkikärtsspad
- 1mskäppelcidervinäger
- 1mskdijonsenap
- 1,5dlrapsolja
Så lagar du
- Värm ugnen till 200°C.
- Börja med krutongerna. Riv brödet i bitar. Bred ut brödbitarna på en plåt, ringla över oljan och saltet. Grädda i ugnen i ca 5-10 minuter eller tills krutongerna fått lite färg.
- Häll av kikärtorna och spara spadet. Blanda alla ingredienser i en skål så att kryddorna fördelas jämnt. Bred ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i 15 minuter.
- Förbered såsen. Skala och hacka vitlöken, pressa citronen. Mät upp alla ingredienser förutom oljan i en mixer. Du kan också använda dig av en stavmixer. Mixa först en gång så att allting blandas. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning tills du får en tjock, majonnäsliknande dressing.
- Skär stjälken av brysselkålen och strimla kålen fint med matberedarens mandolin eller med en vass kniv. Använder du en vanlig mandolin kan du hålla kvar stjälken som skaft.
- Blanda brysselkål, spenat och dressing efter smak. Tillsätt de rostade kikärtorna och toppa med krutongerna.
Dressingen står sig upp till två veckor i kylskåp.