Cevapcici med potatis- och palsternackspuré

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
Färs, grundrecept
(spara hälften
till grönkålssoppan):
- 1kgblandfärs
- 2stägg
- 2 1/2dlmjölk
- 5skiva(or)vitt bröd
- salt och peppar
Cevapcici-kryddning:
- 1ststor purjolök
- 2stvitlöksklyftor
- 2tskpaprikapulver
- 1tskchilipulver
- 1tskspiskummin
- 1tskmalen koriander
- smör och olja till stekning
Potatis- och
palsternackspuré:
- 1kgpotatis
- 2stpalsternackor
- 1msksmör
- 2dlmjölk
- salt och peppar
Olivröra:
- 1dlurkärnade svarta oliver
- 1strödlök
- rivet skal från 1 citron
- 1/2dlolivolja
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Blanda ägg och mjölk. Skär av kanterna och blanda ner brödet. Låt brödet suga åt sig av vätskan i 10 minuter. Blanda i färsen, smaksätt med salt och peppar.
Ta undan hälften av färsen till grönkålssoppan, plasta in och ställ i kylen.
Blanda finhackad purjolök, riven vitlök och kryddorna med den resterande färsen. Smaksätt med mer salt och peppar om det behövs. Låt färsen vila 15 minuter så att kryddorna avger ordentligt med smak.
Forma färsen till järpar och stek i smör och olja i ca 7-10 minuter. Rulla dem i pannan för att få en jämn stekyta.
Potatis- och palsternackspuré:
Skala potatis och palsternackor, skär i bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet. Klicka i smöret och häll i hälften av mjölken. Vispa med en elvisp, mata i resterande mjölk. Vispa tills det blir riktigt fluffigt - ju längre desto bättre. Använd mer mjölk om det behövs. Smaksätt med salt och peppar.
Olivröra:
Blanda hackade oliver med finhackad rödlök, det rivna citronskalet och olja. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg en matsked av röran på moset vid uppläggning. Servera till cevapcicin.