Ceviche på råmarinerad gös med lingon, fermenterad svamp och picklade granskott

Ingredienser
2portioner
- 150gskinnfri gösfilé
- ½citron
- 1,5dlgrandressing
- 12-16picklade granskott
- 2mskfrysta lingon, tinade
- 12-16skiva(or)gurka
- 2mskfermenterad svamp (eller inlagd)
Grandressing
- 2mskgranolja
- 1dlneutral rapsolja
- 1knippa(or)spenat
- 2äggula
- 1tskfransk senap
- 1mskäppelcidervinäger
- ½citron
Fermenterade lingon
- 100glingon
- 1dlvatten
- 1tsksalt (4 gram)
Fermenterad svamp
- 150gsvamp (t ex kantareller, fårticka, taggsvamp)
- 1,5dlvatten
- 1tsksalt (6 gram)
Picklade granskott
- ½dlättika
- ½dlsocker
- 1dlvatten
- 1-2dlgranskott
Så lagar du
- Skär gösen i kuber ca 1x1 cm. Blanda upp med en nypa salt och citronjuice. Låt stå någon minut.
- Lägg fisken i tallriken, täck med grandressing.
- Toppa med lingon, svamp och granskott.
Grandressing
- Mixa spenat, rapsolja och granolja slät i en mixer. Sila i en trådsil.
- Vispa ihop äggula, vinäger och citronjuice.
- Fortsätt vispa och tillsätt oljan i en jämn tunn stråle till en krämig dressing.
- Smaka av med salt och ev mer citron.
Fermenterade lingon
- Rensa lingonen.
- Blanda med salt och vatten.
- Låt stå i rumstemperatur 5–7 dagar i skål med lock + 1 vecka i kyl.
Fermenterad svamp
- Rensa svampen.
- Skär i lika stora delar.
- Låt stå i rumstemperatur 5–7 dagar i skål med lock + 1 vecka i kyl.
Picklade granskott
- Koka upp socker, ättika och vatten.
- Lägg granskotten i en burk och häll över den varma ättikslagen.
- Låt svalna och förvara med lock kylt 3 dagar.