Champinjon- och purjolöksgratäng & vitkålssallad med senapsdressing

Ingredienser
4portioner
- 1stpurjolök
- 300gchampinjoner
- 2mskolivolja eller smör
- 200gkokt pasta
- ca 100gfärsk spenat
Äggstanning
- 4stägg
- 1 1/2dlvispgrädde
- 1 1/2dlmjölk
- 1 1/4tsksalt
- 1/2tsknymald svartpeppar
Tillbehör: ev. rökta skinkskivor
Vitkålssallad med senapsdressing:
- 1/2kgfinstrimlad vitkål
- 1stgrovriven morot
Senapsdressing:
- 1mskdijonsenap
- 1mskpressad citron
- 1/2dlolivolja
- 1stliten vitlöksklyfta, pressad
- 1/2tsksalt
- 2krmnymald svartpeppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Skölj, ansa och skiva purjolök och champinjoner.
2. Fräs dem mjuka i olja eller smör och låt vätskan koka bort. Tillsätt spenaten och låt den fräsa mjuk.
3. Blanda ner den kokta pastan. Häll blandningen i en ugnsform.
4. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll i formen och grädda mitt i ugnen 25–30 minuter tills den stannat. Servera eventuellt rökt skinka till gratängen.
Vitkålssallad med senapsdressing
5. Vispa samman dressingen och blanda med grönsakerna. Rör om och låt gärna stå en stund före servering.