Champinjonsås med portvin

Publicerat:
2015-12-10Tillagningstid:
Smakrik sås av champinjoner och lite vitt portvin. Såsen passar utmärkt till kött.
Ingredienser
- 200gchampinjoner i bitar
- 1stgul lök eller 2 schalottenlökar, finhackat
- 1dlvitt portvin
- 3dlgrädde (valfri fetthalt men kokbar, du kan även byta ut 2 dl grädde mot mjölk)
- smör till stekning
- salt, vitpeppar
- ev maizenamjöl till redning
Så lagar du
1. Fräs svamp och lök i smör, låt all vätska koka in.
2. Tillsätt portvin, låt vätskan koka in.
3. Häll på grädde. Koka ihop 10 minuter. Häll i stekskyn från köttet eller använd en skvätt fond/buljong för en djupare smak.
4. Smaka av med salt, peppar och ev en skvätt portvin. Red av med maizenamjöl om du önskar tjockare konsistens.
Tips: Såsen går bra att göra helt färdig i förväg så du kan förbereda dagarna innan.