Chana masala - kikärtor på indiskt vis med raita

Ingredienser
4portioner
- 2-3burk(ar)kikärtor
- 5dlkrossade tomater
- 1dlpasserade tomater
- 2½dlhackad lök
- 1dlfärsk hackad ingefära
- 1klyfta(or)vitlök
- 1mskgaram masala
- 2tskfärsk koriander
- ½tskmalen koriander
- ½tsknejlika
- ½tskmalen spiskummin
- ½tskgurkmeja
- 2lagerblad
- 1färsk grön chili
- 2dlvatten
- vegetabilisk olja
Raita
- 1lime
- 2dlyoghurt
- ½gurka
- salt
- torkad mynta
Tillbehör
- naanbröd
- limepickles
- kokt basmatiris
Så lagar du
1. Skala och finhacka ingefäran, löken och vitlöken. Rosta nejlika, krossade lagerblad, korianderfrön och spiskummin i en panna med olja.
2. Då kryddorna börjar dofta, slå på lök och ingefära. Slå på mer olja om det blir torrt. Bryn ej löken, låt den bara svettas. Slå på garam masala. Rör om så att kryddorna blir jämt fördelade kring löken.
3. När det börjar dofta starkt och löken liknar en puré, slå på krossade och passerade tomater. Tillsätt gurkmeja. Rör om. Häll i sköljda och avrunna kikärtor. Om grytan känns tjock – tillsätt cirka 2 dl vatten. Låt koka i 15–20 minuter tills kikärtorna blivit mjuka.
4. Toppa med hackad chili och färsk koriander.
5. Gör raitan: Pressa limejuice i yoghurten. Salta efter smak. Rör om. Hacka myntan. Skala gurkan och kärna ur med en sked. Hacka i mindre bitar. Rör ner mynta och gurka i yoghurten.
6. Servera kikärtorna tillsammans med raita, naanbröd, limepickles och vitt kokt ris.
Tips
Använder du torkade kikärtor, blötlägg dem då under natten och låt koka i grytan minst 10 minuter extra.
Garam masala kan ersättas med curry.