Chana masala - kikärtor på indiskt vis med raita

Chana masala - kikärtor på indiskt vis med raita

Ingredienser

4portioner

  • 2-3burk(ar)
    kikärtor
  • 5dl
    krossade tomater
  • 1dl
    passerade tomater
  • dl
    hackad lök
  • 1dl
    färsk hackad ingefära
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    garam masala
  • 2tsk
    färsk koriander
  • ½tsk
    malen koriander
  • ½tsk
    nejlika
  • ½tsk
    malen spiskummin
  • ½tsk
    gurkmeja
  • 2
    lagerblad
  • 1
    färsk grön chili
  • 2dl
    vatten
  • vegetabilisk olja

Raita

  • 1
    lime
  • 2dl
    yoghurt
  • ½
    gurka
  • salt
  • torkad mynta

Tillbehör

  • naanbröd
  • limepickles
  • kokt basmatiris

Så lagar du

1. Skala och finhacka ingefäran, löken och vitlöken. Rosta nejlika, krossade lagerblad, korianderfrön och spiskummin i en panna med olja.

2. Då kryddorna börjar dofta, slå på lök och ingefära. Slå på mer olja om det blir torrt. Bryn ej löken, låt den bara svettas. Slå på garam masala. Rör om så att kryddorna blir jämt fördelade kring löken.

3. När det börjar dofta starkt och löken liknar en puré, slå på krossade och passerade tomater. Tillsätt gurkmeja. Rör om. Häll i sköljda och avrunna kikärtor. Om grytan känns tjock – tillsätt cirka 2 dl vatten. Låt koka i 15–20 minuter tills kikärtorna blivit mjuka.

4. Toppa med hackad chili och färsk koriander.

5. Gör raitan: Pressa limejuice i yoghurten. Salta efter smak. Rör om. Hacka myntan. Skala gurkan och kärna ur med en sked. Hacka i mindre bitar. Rör ner mynta och gurka i yoghurten.

6. Servera kikärtorna tillsammans med raita, naanbröd, limepickles och vitt kokt ris.

Tips

Använder du torkade kikärtor, blötlägg dem då under natten och låt koka i grytan minst 10 minuter extra.

Garam masala kan ersättas med curry.

Dela det här receptet med dina vänner!