Ingredienser
4portioner
- 1kghögrev
- 1-2tsktorkad chili (alt 1 chipotle + 1 anchochili, urkärnade)
- 2mskvetemjöl
- 1tskoregano
- 3stvitlöksklyftor, pressade
- 2stbuljongtärningar, mörk ox
- 1stsardellfilé, hackad
- ½stcitron, det gula av skalet samt pressad
- smör till stekning
- 1kgpotatis, skalade i bitar
- salt, en nypa strösocker
- 1dlcrème fraiche
Picklade rotfrukter
- 1stkålrot (300 g)
- 2stmorötter
- ½dlättika, 12%
- 1dlströsocker
- 2dlvatten
- ½ stcitron, det gula av skalet rivet
Så lagar du
Skär köttet i 3 cm stora bitar. Bryn smör i en stekpanna, tillsätt kött i omgångar och stek tills det är gyllene, strö på chili och mjöl. Flytta över till en stekgryta. Koka ur stekpannan med vatten, häll vattnet i stekgrytan. Lägg i oregano, vitlök, buljong, sardell och citronskal. Fyll på med vatten tills köttet är täckt. Koka tills köttet är mört, det tar ca 2 timmar. Gör picklade rotfrukter (nedan) under tiden. När köttet börjar bli mört lägger du ner potatis i grytan och kokar tills den mjuknat, ca 15 minuter. Smaka av med salt, socker, kryddor och pressad citron. Garnera gärna med lite rivet citronskal. Servera med crème fraiche och picklade rotfrukter.
Tips: Om du har tryckkokare eller lergryta passar de utmärkt att använda till det här receptet. Följ då respektive bruksanvisning.
Skär kålrot i tunna skivor, gärna i matberedare eller mandolin. Skiva morötterna på längden med en potatisskalare. Blanda samtliga ingredienser, låt stå svalt till serveringen.
Tips: smaksätt lagen med 1-2 tsk riven pepparrot.