Choklad crème brûlée med citruskompott

Publicerat:
2021-11-11En favoritdessert för många, här med en härlig smak av choklad!
Ingredienser
4portioner
Choklad creme brulée
- 210ggrädde
- 70gmjölk
- 1tskvaniljsocker
- 70gströsocker
- 2mskrom/valfri likör
- 70gäggula (ca 4st)
- 60gfin choklad (mörk eller mjölkchoklad)
- lite salt
Citruskompott
- 1apelsin
- 2satsumas
- vaniljsocker
- riven citron
Så lagar du
Choklad crème brûlée
- Värm ugnen till 100 C varmluft eller 125 C under och över värme.
- Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljsocker i en kastrull.
- Ta ifrån värmen.
- Tillsätt chokladen, rom och salt.
- Blanda tills chokladen är helt smält.
- Vispa äggulorna i en bunke.
- Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning.
- Fördela smeten i 4-5 portionsformar. Gärna låga creme brulée formar.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 min. Smeten ska vara lite lätt lös i mitten.
- Låt brûléerna kallna helt i kyl. Så här långt kan man förbereda tills dagen innan servering.
Vid servering
- Strö ett tunt lager med socker ovanpå bruléen.
- Bränn av med en gasbrännare. Eller ställ in i en ugn på 250 C Grill längst upp.
- Vakta noga för det tar bara några sekunder innan socker smälter.
Citruskompott
- Skär bort det yttersta skalet från frukterna.
- Filea apelsinerna och satsumas så de är fria från skal.
- Blanda med vaniljsocker och riven citron.
- Hacka lite lätt ihop allt och låt stå i kyl till servering.