Chokladbakelse med flytande mitten

Chokladbakelse med flytande mitten

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

8portioner

<b>Bakelsen</b>

  • 200g
    mörk choklad av god kvalitet
  • 150g
    smör
  • 6
    ägg
  • 2dl
    socker
  • 1dl
    vetemjöl

<b>Garnering</b>

  • 2burk(ar)
    kondenserad mjölk
  • 1
    lime

Så lagar du

Bakelsen

Smörj åtta ugnssäkra portionsformar med smör. Använd inte större formar, då gräddas de inte tillräckligt.

Smält smör och finhackad choklad i mikron, över vattenbad eller på spis med låg värme. Rör ihop.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Häll i chokladblandningen och rör kraftigt. Sikta ner vetemjöl och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i de smorda formarna och ställ i frysen över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut formarna ur frysen och ställ dom direkt i den varma ugnen. Grädda därefter i ca 15-20 minuter. Stjälp upp med hjälp av en kniv direkt på tallrik. Garnera med kondenserad mjölk och färska hallon och ev. en kula vaniljglass.

Sås på kondenserad mjölk (2 alternativ)

Alternativ 1 (med kolasmak):
Genom att koka en oöppnad burk kondenserad mjölk i vatten, blir konsistensen krämigare och mer trögflytande. Smaken får också en kola- och nötkaraktär.

Gör så här:

Koka den oöppnade konservburken i rikligt med vatten i ca 4 timmar – var noga med att vattnet hela tiden täcker burken. Fyll på med vatten efter hand som det dunstar.

Alternativ 2 (med limesmak):
Vill du ha en rinnigare sås passar det bra att inte koka burken. Den får dock inte lika tydlig kolasmak.

Gör så här:

Öppna den okokta burken och häll i en skål. Smaksätt med pressad lime - smaka av.

Dela det här receptet med dina vänner!